Schade aan Martiniplaza door aanpak Ring Zuid loopt in de miljoenen

De schade aan Martiniplaza in de stad Groningen als gevolg van de aanleg van de zuidelijke ringweg wordt geschat op 2,7 miljoen euro.

Het gaat om beschadigingen aan onder meer het riool, de bekabeling en de ondervloer van het evenementencentrum.

Verzakkingen en scheuren

De schade werd in 2017 geconstateerd en is ontstaan door grondboringen en het verlagen van het grondwaterpeil tijdens de voorbereidingen voor de aanleg van de Ring Zuid. Daardoor zijn er onder het gebouw verzakkingen en scheurvormingen ontstaan.

'Wij zijn zelf de opdrachtgever voor de werkzaamheden geweest', vertelt wethouder Roeland van der Schaaf. 'Dat maakt het ook ingewikkeld. Maar de aannemer heeft hier ook een verantwoordelijkheid in, net als de verzekeraars.'

Om de ombouw van de zuidelijke ring mogelijk te maken moesten er destijds in de directe omgeving van MartiniPlaza, kabels en leidingen omgelegd worden. De werkzaamheden werden uitgevoerd door aannemer BAM.

Op palen

Martiniplaza zelf staat op palen en is daardoor niet beschadigd geraakt. Maar de ondervloer en de infrastructuur waaronder de bekabeling, de energievoorziening en het riool wel. En ook delen van het rondom liggend terrein zijn beschadigd geraakt.

Gesprekken

De gesprekken over de afwikkeling van de schade zijn volgens de wethouder in volle gang. 'Dat zijn ingewikkelde gesprekken, want het gaat over veel geld.'

Het onderzoek naar de schade kostte alleen al 80 duizend euro. Het herstel wordt dus getaxeerd op 2,7 miljoen euro. Van der Schaaf: 'Dat zijn de kosten als je de schade in één keer zou herstellen. 'Maar we gaan in de totale vastgoedontwikkeling van Martiniplaza bekijken wanneer precies welke werkzaamheden moeten worden gedaan en wanneer die kosten opgenomen zullen moeten worden.'

De schade die is ontstaan levert geen acuut gevaar op. 'Maar op de lange termijn is het natuurlijk niet goed. Dus we moeten goed kijken wanneer we wat herstellen, en vooral wie dat moet betalen', aldus Van der Schaaf.

Lees ook:

- Verzakkingen MartiniPlaza door werk aan Ring Zuid: 80.000 euro schade
- Alles over de aanpak Ring Zuid

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad zuidelijke_ringweg Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws