Bijna voltallige raad Delfzijl voelt zich machteloos in bevingsdossier

De gemeenteraad in Delfzijl
De gemeenteraad in Delfzijl © RTV Noord / Martin Drent
'De menselijke maat moet de boventoon voeren. Er moet niet vanuit de portemonnee, maar vanuit het hart worden gehandeld.' Die oproep doet bijna de hele gemeenteraad van Delfzijl woensdagavond richting Den Haag.
Het is een 'motie van machteloosheid', die vorige week ook al in Appingedam is aangenomen. Daar werden raadsleden zelfs emotioneel.
De partijen doen de oproep na de aardbeving van 3.4 bij Westerwijtwerd.

Juist niet machteloos

Lijst Stulp was woensdagavond als enige partij tegen. Volgens de lokalen is de motie van machteloosheid een verkeerd signaal.
'Dat burgers zich machteloos voelen, snappen we. Maar als bestuurders zeggen dat ze machteloos zijn, dan ben je verkeerd bezig. Je moet vechten voor je inwoners. Het wordt tijd dat de landelijke partijen hun Kamerleden juist een schop onder de kont geven', zegt fractievoorzitter Edward Stulp.

Slecht signaal

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl kan zich daarin vinden:
'Het is een heel slecht signaal als wij als gemeentebestuurders zouden zeggen dat wij machteloos zijn. We moeten het omdraaien: wij hebben ook ideeën en inzet om voor onze inwoners oplossingen te realiseren.'

'Spreek Kamerleden aan'

Komende dinsdag praat de Tweede Kamer weer over het aardbevingsdossier. Beukema roept raadsleden van landelijke partijen op hun Kamerleden aan te spreken hierover:
'Leg dit weekend druk op uw Kamerleden, dat heeft meer betekenis dan een motie die in overvolle mailbakken of met een beetje geluk dinsdag per post nog eens aankomt.'
De motie is door de andere acht partijen wel aangenomen.