Ministerie bevestigt dood van Ewold Horn

© Archief
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de dood van vogelaar Ewold Horn uit Termunten.
Het ministerie zegt de toedracht nog uit te zoeken. Het Filipijnse leger meldde eerder dat Horn is doodgeschoten bij een ontsnappingspoging. Horn werd al jaren gegijzeld door terreurorganisatie Abu Sayyaf.
Lenie 't Hart is één van de mensen die Horn goed kende. Zijn overlijdensbericht valt haar zwaar, vertelde ze in Noord Vandaag 31 mei.

Minister is geschokt

In een reactie zegt minister Stef Blok: 'Ik ben geschokt door deze verschrikkelijke afloop en leef zeer met de familie van Ewold mee. Ik heb ook al contact met de familie gehad. Ik ga mijn Filipijnse collega om verdere opheldering vragen.'
Horn zou hebben geprobeerd te vluchten toen het Filipijnse leger een aanval uitvoerde op het kamp waar hij vastzat, in de stad Patikul in de afgelegen zuidelijke provincie Sulu. Een van zijn bewakers heeft hem daarop gedood, aldus het Filipijnse leger. Zijn lichaam werd gevonden na afloop van het anderhalf uur durende vuurgevecht.

Ontvoerd

De Groninger Horn werd op 1 februari 2012 gegijzeld toen hij samen met een Zwitserse vriend vogels aan het spotten was op een eiland van de Tawi Tawi-archipel.
Beide mannen werden ontvoerd door de rebellengroep Abu Sayyaf. Die strijdt voor een eigen staat en krijgt geld binnen door mensen te ontvoeren en losgeld te vragen.

Gezondheid

De Zwitser wist eind 2014 te ontsnappen toen het leger het kamp waar de twee werden vastgehouden aanviel. Horn was toen te zwak om ook weg te komen. Afgelopen januari meldde een vrijgelaten medegevangene van Horn dat de Groninger in 'relatief goede gezondheid' verkeerde.
Een cameraploeg van Een Vandaag ging in 2018 op zoek naar Ewold Horn: