'Slik niet voor zoete koek wat netbeheerders over capaciteitsproblemen zeggen'

Monteurs installeren zonnepanelen op een dak
Monteurs installeren zonnepanelen op een dak © ANP
Netbeheerders als Enexis en Liander, die weigeren zonneparken aan te sluiten op het stroomnet, overtreden daarmee de wet. Dat zegt advocaat Michel Chatelin van het Amsterdamse advocatenkantoor Evershed Sutherland.
Hij staat bedrijven en andere organisaties bij die hierdoor gedupeerd worden.
Een recent voorbeeld is voetbalvereniging Nieuw-Buinen. Die club kon een streep zetten door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het clubgebouw omdat Enexis weigert de panelen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Daar kampt men namelijk met een capaciteitstekort.

Niet goed geanticipeerd

Volgens Chatelin zijn de problemen ontstaan omdat netbeheerders zich hebben verkeken op de grote vraag naar zonnepanelen.
'Ik denk niet dat het een kwestie van onwil is, maar meer een kwestie van jezelf goed organiseren. Netbeheerders zeggen dat ze zijn overvallen door de grote aanvraag van mensen die zonnepanelen willen aansluiten, maar ze hebben gewoon niet goed geanticipeerd.'

Drukte op het net managen

De wet schrijft voor dat iedereen die zonnepanelen op het elektriciteitsnet wil laten aansluiten, dat binnen een 'redelijke termijn' van achttien weken moet kunnen regelen. Die termijn wordt vaak overschreden, stelt Chatelin. Hij vindt dat netbeheerders in actie moeten komen.
'Mensen die een aansluiting aanvragen, moeten er niet onder lijden. De netbeheerder moet een extra inspanning leveren. Dat capaciteitsprobleem moeten ze oplossen door de drukte te managen.'
Om het gedrag van netbeheerders te veranderen, zijn meer zaken nodig
Michel Chatelin - Advocaat

Schade

Gebeurt dat niet, dan lopen elektriciteitsbedrijven het risico aangeklaagd te worden door gedupeerde eigenaren van zonnepanelen.
'Op dit moment is de schade nog beperkt', stelt Chatelin, 'maar als mensen niet worden aangesloten, loop je kans dat ze door de vertraging schade lijden. Ze hebben kosten gemaakt in de voorbereiding en hebben gederfde inkomsten. Daarvoor zou je de netbeheerders aansprakelijk kunnen stellen.'

Meer zaken nodig

Chatelin heeft een duidelijk advies voor mensen die problemen ervaren bij de aansluiting van zonnepanelen op het net:
'Slik niet voor zoete koek wat de netbeheerders zeggen en meld je geval bij branchevereniging Holland Solar. Er zijn al mensen die hun zaken met succes aangekaart hebben. Die gaan nu door naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) of de rechter. Dat heeft het gedrag van de maatschappijen echter nog niet veranderd. Daar zijn meer zaken voor nodig.'

Reactie Enexis

Enexis laat in een reactie weten dat het bedrijf kampt met capaciteitsproblemen en dat het stroomnet moet worden uitgebreid om meer zonneparken aan te sluiten. Volgens de netbeheerder kan het wel enkele jaren duren voordat het zover is.

Andere locatie

Vorig jaar april riepen netbeheerders Enexis en Tennet van zonneparken nog op om te wachten op een oplossing of te uit kijken naar andere locaties, zoals Noord-Brabant of Zeeland, waar nog wel voldoende capaciteit is.