Deze dag: noodstop op Groningen Airport Eelde

Vermoedelijk is de oorzaak een reiger, die tijdens de start van het toestel in een van de twee motoren vliegt. Gevolg: een rookwolk, een steekvlam en een noodstop. De 198 passagiers en negen bemanningsleden van Airbus 321 van Onur Air komen met de schrik vrij.

Het gebeurde op deze dag in de geschiedenis, 1 juni 2004.

De reputatie van Onur Air was al geen beste bij Noordelijke reizigers. Een jaar daarvoor schoof een vliegtuig van die maatschappij hard van de landingsbaan. Daarbij raakten enkele passagiers licht gewond. Onderzoek wees uit dat de piloten van het toestel een waarschuwingssignaal in de cockpit hadden genegeerd.

In dit geval treft Onur Air geen blaam. Namens vliegveld Eelde benadrukt Chiel Stutterheim nog eens dat 'vogels geen voorkeur hebben voor luchtvaartmaatschappijen': dit had elk vliegtuig van iedere maatschappij kunnen overkomen. 

De passagiers worden met bussen naar Enschede gebracht om van daar te vliegen naar de Turkse bestemming. Twee mensen laten hun vakantie voor wat hij is: de schrik is teveel geweest.

Passagier Judith Brouwer vertelt hoezeer het toestel voor de noodstop 'heftig heen en weer schudde'. Een getuige ziet vanaf het terras 'een rookwolk, gevolgd door een steekvlam'. Na de landing zijn hulpdiensten massaal uitgerukt naar Eelde en wordt de A28 afgesloten voor het verkeer. Het blijken gelukkig overbodige maatregelen.

Voor de reputatie van Onur Air is de noodstop niet goed. Er zijn al regelmatig meldingen over vieze toestellen en slechte service. Als op Schiphol enkele jaren later een toestel plotseling moet terugkeren vanwege een technisch mankement, meldt een passagier over een medewerkster van een reisbureau, dat ze 'heeft toegegeven dat Onur Airlines in deze drukke vakantieperiode toestellen inhuurt waar regelmatig van alles mis mee is'.

De Raad voor de Transportveiligheid heeft meermaals een tijdelijk verbod opgelegd aan Onur Air om te vliegen op diverse luchthavens. Ondanks een waslijst aan incidenten is de firma 15 jaar na dato nog altijd operationeel. En vliegt op diverse Nederlandse luchthavens.

Daar is Groningen Airport Eelde niet bij. Daar ging het voor het laatst bijna mis met een toestel van die maatschappij op deze dag in de geschiedenis, 1 juni 2004.

Meer over dit onderwerp:
columns GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws