Ex-dakloze fietst naar Lissabon: 'Fietsen heeft mijn leven veranderd'

Hij werd verlaten door zijn ouders, leefde zeventien jaar op straat en raakte verslaafd aan heroïne. Maar dankzij de fiets kreeg de 48-jarige Mihai Cretu zijn leven weer op de rit.

Met diezelfde fiets is Cretu zaterdagochtend onder de Martinitoren begonnen aan een reis naar Lissabon. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf: door geld in te zamelen wil hij daklozen een jaar lang van fruit voorzien.

Blakende vorm

Cretu blaakt van gezondheid en heeft genoeg fietskilometers in de benen om de ruim 2400 kilometer tussen Stad en de Portugese hoofdstad goed te verteren.

'Ik werk als fietskoerier in de stad en fiets elke dag wel vijf tot zes uur. Sowieso elke ochtend en avond.'

Moeilijke periode

Cretu's huidige leven staat in schril contrast tot de eerste jaren in Nederland. 'Dat was niet makkelijk', blikt hij terug.

'Ik heb zeventien jaar op straat geleefd en raakte verslaafd. Gelukkig heb ik veel hulp gekregen en door hard te werken ben ik al sinds 2013 clean.' Daarbij speelde de fiets dus een belangrijke rol.

'Het fietsen heeft mijn leven veranderd. Ik ben al twee keer naar Roemenië gefietst en dit wordt mijn derde lange tocht.' Cretu wil uiteindelijk naar alle Europese hoofdsteden fietsen.

Onderweg slaap ik op straat, dat ben ik wel gewend
Mihai Cretu - Fietst naar Lissabon

Studenten als hulp

In de voorbereiding op zijn tocht naar Lissabon wordt hij ondersteund door Darryl en Jelmer, twee studenten van de opleiding Social Work aan de Hanzehogeschool.

'We helpen hem bij alle praktische zaken, zoals het regelen van een fiets, kookstelletje, slaapzak en fietskleding. Hij heeft ook een nieuwe telefoon gekregen waarmee hij af een toe een filmpje kan doorsturen.'

Slapen in de buitenlucht

De lange reis boezemt Cretu geen angst in. Integendeel: hij kijkt enorm uit naar het avontuur dat hem staat te wachten. Slapen doet hij op een voor hem vertrouwde manier: 'op straat'.

'Hotels boek ik niet. Ik weet hoe het is om op straat te leven, dus daar maak ik me geen zorgen over. Ik ben het wel gewend. Bovendien is het zomer en dus vast lekker warm. Maar ook een beetje regen hoort erbij.'

Op 28 juni hoopt Mihai in Lissabon aan te komen.

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws