Henk Wierenga (79) beëindigt voetbalcarrière bij Winsum met doelpunt én titel

Henk Wierenga zwaait op 79-jarige leeftijd af bij Winsum met een doelpunt en een kampioenschap. © Petra Mulder/RTV Noord
De 79-jarige Henk Wierenga neemt een aanloop en scoort zijn allerlaatste doelpunt bij Winsum 7. Onder luid applaus en het nodige vuurwerk loopt hij het veld af. Zijn amateurvoetbalcarrière bij de Winsumers zit erop.
Het team van Expeditie Grunnen komt het veld op in Winsum, vlak voordat de tweede helft begint. Winsum 7, dat speelt in de reserve Zesde Klasse, speelt tegen De Fivel 3 uit Zeerijp. De ploeg van Wierenga staat op dat moment met 2-1 voor en Henk Wierenga speelt alleen de tweede helft mee.

'Het is klaar'

'Waarom stop je na 79 jaar?', vraagt presentator Derk Bosscher aan de routinier. 'Het is ooit een keer klaar. Je moet toch een keer stoppen', reageert Wierenga. 'En het voelt nu als de juiste tijd.'
De tweede helft begint en Wierenga staat in de verdediging. Hij zet zich goed in en haalt meerdere halen de bal uit de gevarenzone. Twee minuten voordat de wedstrijd is afgelopen, staan zijn kameraden en andere Winsumers alvast langs de lijn met vuurpijlen.

Penalty

In de slotfase krijgt Winsum 7 ineens een penalty. Alle teamgenoten gunnen Wierenga zijn moment. Niet alleen zijn teamgenoten, maar ook cameramannen en fotografen komen om hem heen staan. De druk is hoog, maar Wierenga neemt een rustige aanloop en bepaalt de eindstand op 4-1.

Kampioen

Dan wordt het vuurwerk afgeschoten en zijn kameraden staan met lichtfakkels op het veld. Winsum 7 is kampioen en Wierenga kon zijn laatste wedstrijd haast niet beter afsluiten.
'Vorig jaar werden we al kampioen en ik beëindig mijn carrière nu weer met een kampioenschap én het laatste doelpunt. Prachtig, toch?'