Krakersstel krijgt sleutel van droomhuis in Middelstum

'De sleutels! Vanaf vanochtend officieel de nieuwe bewoners van #Groningshoop. Laat het klussen maar beginnen én de aanhouder wint.'
Dat twittert Mariska de Lange maandagmorgen.

Gekraakt

Zij en haar man Marko Datema kraakten eind 2017 een leegstaande boerderij aan de Onderdendamsterweg in Middelstum. De woonboerderij uit 1860 had complexe aardbevingsschade en was voor een deel onveilig verklaard. De Lange en Datema zagen het pand als hun droomhuis en waren bang dat de eigenaar, de NAM, het gebouw zou slopen.

Versterken

Na vijf dagen protest en overleg met de gemeente Loppersum en de NAM werd uiteindelijk besloten het karakteristieke voorhuis op kosten van de NAM te versterken. De schuur en de aangrenzende gang zouden door de nieuwe eigena(a)r(en) moeten worden gesloopt, omdat die te onveilig waren.

Te koop

Maar het was nog niet zeker dat De Lange en Datema die nieuwe eigenaren zouden worden. In het najaar van 2018 kwam de boerderij te koop. Er was veel belangstelling voor. Datema en De Lange trokken aan het langste eind. Ze tekenden in december het koopcontract en nu hebben ze dus de sleutel en kan het klussen beginnen.