Heropent Airport Eelde oude landingsbaan? 'Zover is het nog lang niet'

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © Jos Schuurman/FPS
De KLM vliegschool en vliegvereniging Noord-Nederlandse Aero Club zien graag dat de oude landingsbaan op Groningen Airport Eelde weer wordt heropend, omdat er dan meer vliegmogelijkheden zouden zijn.
De Flight Academy, die flink gaat uitbreiden en de Aero Club pleiten in het Dagblad van het Noorden voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een heropening.

Drie procent van de vluchten

De baan werd in 2017 gesloten omdat slechts drie procent van al het vliegverkeer op Eelde er landde of opsteeg. Wel wordt de strip nog gebruikt voor het taxiën.

Asfalt

Groningen Airport Eelde ziet een heropening niet zo een-twee-drie gebeuren. 'Het asfalt is slecht. Om de oude strip weer tot een officiële landingsbaan om te toveren is een enorme investering nodig en dan heb je het niet over een paar ton, maar een veelvoud. Er moet heel veel gedaan worden', zegt woordvoerder Bowy Odink van de luchthaven.

Consequenties

'Binnenkort gaan we een gesprek met de partijen plannen. Zij willen wat en dan heb je ook de consequenties. Maar zover is het nog lang niet', benadrukt Odink, ook met oog voor de omwonenden van het vliegveld.