Proef nul-op-de-meter-woningen in Westerkwartier vordert gestaag

Het proefproject van woningcorporatie Wold en Waard in Leek om 48 huurwoningen te verbouwen tot nul-op-de-meter-woningen vordert gestaag.

In Grijpskerk is het project afgerond en in Marum, Grootegast en Leek wordt nog druk gebouwd.

In Leek gebeurt dat op dit moment aan de Wissingehof waar elf woningen onder handen worden genomen. De woningen die zijn gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw krijgen onder meer nieuwe gevels, een nieuw dak, zonnepanelen en een warmtepomp.

Proef

Jan Leistra, manager vastgoed van Wold en Waard: 'De wonigen worden super geïsoleerd en de zonnepanelen wekken voldoende stroom op om in de eigen electriciteitsbehoefte van de bewoner te voorzien.'

De verbouwing van de 48 tot nul-op-de-meter-wonigen is een proef voor Wold en Waard. De corporatie laat de werkzaamheden uitvoeren door verschillende aannemers om te bekijken welke werkwijze het best werkt.

Overlast beperken

De bewoners kunnen tijdens de klus gewoon in hun woning blijven wonen. In Leek gaat dat naar schatting zo'n zes weken duren. Leistra: 'Ze krijgen te maken met overlast, maar we proberen dat zoveel mogelijk te beperken.'

Afbeelding

(Foto: Jan Been/RTV Noord)

In totaal bezit Wold en Waard zo'n vijfduizend woningen die in 2050 al energieneutraal moeten zijn.

Lees ook:

- Huurwoningen in Westerkwartier verbouwd tot nul-op-de-meter-woningen

Meer over dit onderwerp:
Energie LEEK
Deel dit artikel:

Recent nieuws