Henk Nijboer is nog niet tevreden over 'generaal alstublieft' van Wiebes

Henk Nijboer in debat
Henk Nijboer in debat © ANP/Bart Maat
Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA is nog niet tevreden over de voorstellen die minister Wiebes maandag deed in een brief aan de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.
Hij vraagt zich vooral af wat er gebeurt met schades van na 1 januari 2019. Ook wil hij weten wat Wiebes wil doen met schades die zich opstapelen en zorgen voor het 'afbrokkelen van huizen'.

Voor iedereen

In de basis is Nijboer blij met de regeling, maar hij vindt dat die moet gelden voor iedereen. 'Waarom behandel je de ene Groninger anders dan de andere?', vraagt Nijboer zich af. 'Dat kan tot spanningen leiden.' De PvdA'er vindt dat dat dinsdagavond tijdens het gasdebat aan de orde moet komen.

Veiligheid van Groningen

Ook vindt hij het opmerkelijk dat de minister ineens met dit 'generaal alstublieft' komt. 'Alsof de Groningers nu ineens massaal dank je wel moeten zeggen.'
Nijboer denkt dat Wiebes met dit voorstel probeert de aandacht af te leiden van de slecht lopende versterkingsoperatie, waardoor Groningen nog steeds onveilig is. Wel steunt Nijboer de vermindering van de gaswinning, maar dat kan volgens hem sneller.

Wiebes weg

Wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks) van Loppersum liet eerder weten dat hij een vertrek van minister Wiebes niet ziet zitten.
Nijboer is in eerste instantie niet van plan om Wiebes dinsdagavond tijdens het debat weg te sturen. 'Ik begrijp wat Schollema zegt, ik ben daar ook niet op uit. Maar wat er nu ligt vind ik onvoldoende en keur ik echt af.'