Oldambt: 'Akkoord over tekorten jeugdzorg is onacceptabel'

Wethouder Kees Swagerman
Wethouder Kees Swagerman © Gemeente Oldambt
De gemeente Oldambt noemt het voorgestelde akkoord tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet over de compensatie voor de tekorten op de jeugdzorg 'teleurstellend en onacceptabel'.
Oldambt steunt woensdag tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG een motie die wordt ingediend door de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg.
In die motie wordt het bestuur van de VNG opgeroepen om opnieuw te gaan onderhandelen met het kabinet.
Wij voelen ons door het kabinet in de steek gelaten
Kees Swagerman - wethouder

In de steek gelaten

'Wij voelen ons door het kabinet in de steek gelaten', zegt wethouder Kees Swagerman van Oldambt.
'Als zo veel gemeenten door tekorten op de jeugdzorg in grote financiële problemen komen, moet je meer bieden dan wat nu op tafel ligt. Dit gaat ons niet helpen. Het huidige aanbod draagt niet bij aan een structurele oplossing en is daarom onvoldoende.'

Dalend Gemeentefonds

Naast het niet oplossen van de problematiek rondom jeugdzorg, nemen de middelen in het Gemeentefonds dit jaar fors af.
Wethouder Swagerman: 'De daling van een miljard euro structureel betekent een nieuwe tegenvaller voor alle gemeenten. Omdat de jeugdzorg een 'open-einde-regeling' is, kan en mag zorg niet geweigerd worden. Daardoor zijn gemeenten genoodzaakt fors te snoeien in andere voorzieningen voor de burgers.'

Steun van de commissaris van de Koning

Commissaris van de Koning René Paas heeft recentelijk op verschillende momenten duidelijk gemaakt, dat het zo niet langer kan.
De gemeenten in de provincie Groningen hebben bijna allemaal te maken met dermate hoge tekorten op de jeugdzorg dat preventief toezicht van de provincie op gemeenten dreigt.
In een ambtsbericht aan de minister van Binnenlandse Zaken heeft hij zijn zorgen geuit over de financiële situatie van de Groninger gemeenten.

Steun van alle gemeenten?

Onduidelijk is nog op hoeveel steun de motie komende woensdag kan rekenen. De gemeente Oldambt gaat er, gezien de financiële situatie in de provincie, vanuit dat alle Groninger gemeenten de motie gaan ondersteunen.

Landelijke staking

Ondertussen bereiden de vakbonden FNV en CNV een landelijke staking voor op 2 september.
De bonden eisen een investering van 750 miljoen euro en eenmalig tweehonderd miljoen euro om werknemers in de jeugdzorg te behouden.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft laten weten niet op deze eisen in te gaan.