Vermoorde vrouw uit Leens (23) was zwanger

Onderzoek in de straat waar het gebeurde
Onderzoek in de straat waar het gebeurde © Boelo Lubbers
De vrouw die in februari in Leens vermoord werd door haar echtgenoot, was op dat moment minstens 24 weken zwanger.
Het Openbaar Ministerie verwijt de man daarom twee mensen om het leven te hebben gebracht. De man heeft bekend.
Dat blijkt uit een pro forma zitting die dinsdag diende bij de rechtbank Groningen.

Levensvatbaar

Om iemand de dood van een ongeboren baby te verwijten, moet de vrucht levensvatbaar zijn buiten de baarmoeder. In Nederland ligt die grens op 24 weken zwangerschap. Hoe lang de vrouw precies zwanger was, is niet bekend.

Onderzoek

De zaak werd dinsdag niet inhoudelijk behandeld, omdat de man eerst psychiatrisch onderzocht moet worden. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor 27 augustus. De man blijft zolang vastzitten.

Ernstig gewond

Op 27 februari werd de vrouw ernstig gewond aangetroffen in haar woning. Hulpverlening mocht niet baten. Haar man werd aangehouden voor betrokkenheid bij haar dood. Hij belde zelf de ambulance.
Het gaat om een gezin met twee jonge kinderen, afkomstig uit Eritrea. Ze woonden al een aantal jaren aan de Van der Munniklaan in Leens. De kinderen lagen op het moment van het geweld te slapen.

Hechte gemeenschap

Na de dood van de vrouw stelde de gemeente een ruimte beschikbaar in het oude gemeentehuis voor de Eritrese gemeenschap.
'Het is een hechte groep mensen, en dit heeft veel impact. We ontvangen ze om samen te zijn en hun verdriet te delen', zei burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland destijds.