'Dit jaar helderheid nodig over capaciteit stroomnetwerk'

Onduidelijkheid over de capaciteit op het energienet staat de energietransitie in de weg.
Onduidelijkheid over de capaciteit op het energienet staat de energietransitie in de weg. © Dennis Venema
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet dit jaar nog duidelijkheid geven over de capaciteit op het energienet, anders staat dat de energietransitie in de weg.
Dat is de oproep van gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) aan minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat.

Aansluiting geweigerd

Netbeheerder Enexis weigerde bijvoorbeeld om de geplaatste zonnepanelen op het dak van voetbalvereniging Nieuw Buinen aan te sluiten op het elektriciteitsnet vanwege een capaciteitstekort.
Dat geldt voor meerdere initiatieven van kleinschalige zonneparken, waar bijvoorbeeld ook netbeheerder TenneT geen ruimte op het net voor wil vrijmaken.

Nieuwe afspraken

Volgens Homan moet minister Wiebes vaart maken om met de netbeheerders tot nieuwe afspraken te komen.
'Dit jaar moet er helderheid komen', zegt ze. 'Anders heeft het een remmende factor op de energietransitie. Het is namelijk onderdeel van het Klimaatakkoord.' Het Groninger provinciebestuur wil voorloper zijn op het gebied van de energietransitie.

Projecten in ontwikkeling

Ondertussen is Homan met de netbeheerders, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool projecten aan het ontwikkelen om de duurzaam opgewekte stroom niet te laten wegvloeien.
'Ongeveer een jaar geleden werd duidelijk dat het stroomnetwerk in Groningen volloopt', vervolgt Homan. 'Er is meer ruimte op het stroomnet nodig. TenneT en Enexis zijn anderhalf jaar geleden wakker geworden. Wij denken nu samen met hen na om pilots op te zetten voor de opslag van duurzaam opgewekte energie.'

Slimme oplossingen

Homan wil slimme oplossingen. 'Die slimme oplossing is bijvoorbeeld waterstof. Dat kan bijvoorbeeld door het opslaan van stroom in waterstoftanks en dan gebruiken wanneer je het nodig hebt.'