Oud-topman Onderzoeksraad voor Veiligheid: 'Groningen grootste schande van Nederland'

Voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) Tjibbe Joustra noemt de gang van zaken rond de gaswinning in Groningen 'de grootste schande van Nederland'.

Joustra zei dat dinsdag op een symposium op de Universiteit Leiden ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, de eerste voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

'Alleen aantal klachten vooruit'

Joustra gebruikte onderzoek van de OVV naar de Groningse gaswinning als veelzeggend voorbeeld van de manier waarop met aanbevelingen wordt omgegaan en hoe ook adviezen van inspecties in een la kunnen verdwijnen.

Hij sprak laatdunkend over het gebrek aan vooruitgang in deze zaak. 'Alleen het aantal klachten ging vooruit.'

Dijsselbloem: OVV gaat bevindingen bestuderen

De nieuwe OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dinsdag dat de OVV zelf structureel gaat kijken naar wat er wordt gedaan met de aanbevelingen uit zijn onderzoeken.

Dijsselbloem had vastgesteld dat nauwelijks uitvoering wordt gegeven aan de wettelijke eis dat ministers een keer per jaar moeten rapporteren over wat er met de aanbevelingen van de OVV is gebeurd. "Het gebeurt slordig of helemaal niet."

De oud-minister van Financiën wil een nieuwe wet die de verschillende inspecties, die vaak ook verschillende bevoegdheden hebben, meer onafhankelijkheid geeft en die de verschillen tussen de inspecties wegneemt.

Lees ook:

- Rutte zegt opnieuw sorry: 'Dit heeft alle elementen van een crisis'
Volg hier live het gasdebat

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws