Kabinet onderzoekt snellere afbouw gaswinning al voor komend jaar

Boze Groningers tijdens het ministerbezoek na de beving van 3.4 bij Westerwijtwerd
Boze Groningers tijdens het ministerbezoek na de beving van 3.4 bij Westerwijtwerd © Anjo de Haan/ANP
Het kabinet gaat onderzoeken wat nodig is om de gaswinning in Groningen al komend jaar te verlagen tot maximaal 12 miljard kubieke meter, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert.
Dat heeft verantwoordelijk minister Eric Wiebes beloofd, op aandringen van vrijwel de voltallige Tweede Kamer.

Verder naar beneden

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Wiebes maandag al dat het Kabinet maatregelen zoekt om onder het winningsniveau van 15,9 miljard kubieke meter uit te komen. Nu wil Wiebes er nog bijna vier miljard extra afhalen.

Offers brengen

'Ik ga in kaart brengen hoe een wereld met minder dan 12 miljard kuub eruit ziet, wat dat betekent en welke offers je daarvoor moet brengen', zei Wiebes.

Gasjaar begint bijna

Hij hoopt nog deze maand met voorstellen te kunnen komen, die dan eind juli nader moeten zijn uitgewerkt. Haast is geboden omdat het nieuwe 'gasjaar' in oktober begint. De NAM moet dan weten hoeveel gas mag worden opgepompt.

Andere Kamerleden willen ook snellere afbouw

Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitiepartijen dringen aan op een snellere afbouw. 'Adviezen van het SodM volgen we op', zei CDA-Kamerlid Agnes Mulder. D66'er Matthijs Sienot spoorde Wiebes aan 'alles op alles' te zetten om te voldoen aan de aanbeveling van de toezichthouder.