Overzicht: de vijf belangrijkste uitkomsten van het gasdebat

Minister Eric Wiebes bood dinsdagavond nogmaals zijn excuses aan over een onhandige uitspraak eerder
Minister Eric Wiebes bood dinsdagavond nogmaals zijn excuses aan over een onhandige uitspraak eerder © ANP
Politiek Den Haag stond dinsdagavond tot 23:30 uur in het teken van het gasdebat. Niet iedereen heeft het tot dit tijdstip volgehouden.
Daarom hieronder de belangrijkste uitkomsten op een rij.

1. Excuses Rutte

Voor de eerste keer was premier Mark Rutte (VVD) bij een gasdebat over Groningen. Hij bood namens het kabinet opnieuw zijn 'welgemeende excuses' aan richting de Groningers.
Rutte sprak over 'een crisis in slow motion waar snel een einde aan moet komen'. Eerder bood hij al zijn excuses aan in tv-programma Buitenhof

2. Wiebes opnieuw door het stof

Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat heeft ook in de Tweede Kamer opnieuw zijn excuses aangeboden. Hij noemde de beving van Westerwijtwerd van 3.4 een 'bevinkje'.
'Dat is een enorm domme verspreking, kwetsend. Ik heb daar direct sorry voor gezegd en het past om dat hier ook weer te herhalen', zei Wiebes.

3. Onderzoek verlaging gaswinning

Wiebes onderzoekt of hij de gaswinning volgend jaar al kan verlagen naar maximaal 12 miljard kuub. Dat adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ook al na de beving van 3.4 bij Westerwijtwerd.
Vrijwel de voltallige Tweede Kamer drong er bij de minister op aan om de gaswinning versneld te verlagen. Hij komt hier eind juli op terug.

4. Uitbreiding stuwmeer-regeling

Ook gaat Wiebes kijken of hij de stuwmeer-regeling uit kan breiden. Aanvankelijk zou dit gelden voor schades tot 10.000 euro voor 1 januari. De Kamer wil dit verruimen naar 1 juni, zodat ook mensen met schade na de beving bij Westerwijtwerd hiervan gebruik kunnen maken.
Wiebes komt hier volgende week op terug.

5. Motie van afkeuring verworpen

Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman diende samen met PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, 50PLUS, PvdD en de PVV een motie van afkeuring in tegen minister Wiebes.
De coalitie steunt de minister en dus is de motie om 23:30 uur verworpen.