'Rijk trekt 20 miljoen euro per jaar uit voor opkopen huizen bevingsgebied'

© Jos Schuurman/FPS
Inwoners van het aardbevingsgebied moeten niet meer wakker liggen van de zorgen of ze hun huis kunnen verkopen. Commissaris van de Koning (CdK) René Paas zegt dat het Rijk daarom bereid is om twintig miljoen euro per jaar uit te trekken voor het opkopen van huizen.
Er bestaat al een dergelijke regeling, maar daar was slechts de helft van het geld voor beschikbaar. Daardoor ontstonden elk jaar wachtlijsten met mensen die hun huis kwijt wilden.
Door extra geld uit te trekken, moet dat worden voorkomen. 'Als dat niet genoeg blijkt, gaat het Rijk kijken wat ervoor nodig is om te zorgen dat het wel voldoende is', zegt Paas.

Regeling voor meer mensen toegankelijk

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat blijft op de vlakte. Ondanks dat hij eerder deze week soortgelijke tekst ook al naar de Kamer stuurde. Hij wil alleen bevestigen dat er zaken gaan veranderen rondom de voorwaarden om de regeling voor meer mensen toegankelijk te maken. 'De komende twee tot drie weken verwacht ik daar meer duidelijkheid over', zegt de bewindsman.
De kosten van de huidige nieuwbouwregeling worden betaald door de NAM. Volgens Paas trekt het Rijk straks de portemonnee. 'Hoe zij dat dan verder regelen met de NAM is hun zorg.'

Wegwerken 'stuwmeer'

Verder noemde de CdK het een doorbraak dat alle partijen vandaag hun handtekening hebben gezet onder een pakket van maatregelen om de versterking en schadeafhandeling te versnellen. Open einden zijn nog het wegwerken van het 'stuwmeer van schades' en het sneller afbouwen van de gaswinning.
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen adviseerde om schademelders van voor 1 januari 2019 een aanbod te doen van 4000 euro of de keuze dat gedupeerden met schade tot 10.000 euro zelf met een aannemer aan de slag mogen. Wiebes wil het stuwmeer het liefst zoveel mogelijk in één keer opruimen en wil daarom de datum op 1 juni hebben.

Volgend jaar 12 miljard kuub?

De Groninger Bodem Beweging is daar tegen. Volgens hen heeft de TCMG niet voor niets dit advies gegeven en zorgt de aanpassing alleen maar voor meer onduidelijkheid, onzekerheid en ongelijkheid. Bovendien hechten zij waarde aan de onafhankelijkheid van het schadeloket en vinden ze niet dat de politiek daar aan moet morrelen.
Over de versnelde afbouw van de gaswinning zei minister Wiebes hetzelfde als tijdens het debat. De komende weken onderzoekt hij wat mogelijk is om volgend gasjaar alsnog twaalf miljard kuub gas te winnen in plaats van bijna zestien miljard.