GBB: Geef Wiebes het voordeel van de twijfel

© Remko de Waal/ANP
De Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt met 'een redelijk tevreden' gevoel naar huis te gaan na afloop van het topoverleg over de gaswinning.
'Ik merk dat de regio en het Rijk de noodzaak inzien goede stappen te maken', zegt Derwin Schorren van de bodembeweging.

Voordeel van de twijfel

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken sprak in de Tweede Kamer van een 'teamgevoel' bij het zoeken naar een oplossing voor de aardbevingsproblematiek. Schorren onderschrijft dat. 'Dat had ik nu veel meer dan andere keren. Ik denk dat de urgentie nu veel duidelijker is.'
Ook vindt de vicevoorzitter van de GBB dat we moeten geloven dat Wiebes de gaswinning naar twaalf miljard kuub wil terugbrengen. 'Je kunt zeggen: Dat lukt hem toch niet, we wantrouwen hem weer. Geef hem even het voordeel van de twijfel.'

Splitsing dossier

Schorren denkt dat de bevingsgedupeerden 'wat meer lucht' krijgen doordat het gasdossier is opgesplitst en de versterking van huizen nu bij Ollongren ligt. Volgens Schorren heeft hij nooit een negatief beeld van Wiebes gehad.
Desondanks zegt de GBB kritisch te blijven kijken naar de uitwerking van de plannen die de ministers hebben aangekondigd.
De afgelopen dagen werd duidelijk dat Wiebes gaat onderzoeken of de gaswinning volgend jaar al naar maximaal twaalf miljard kuub kan worden teruggebracht. Iedereen die voor dit jaar schade heeft gemeld kan een vergoeding van 5000 euro krijgen. Verder trekt het Rijk 20 miljoen euro uit voor het opkopen van huizen.