Welke grassoort is het beste voor de zeedijk?

Een deel van de Waddenzeedijk
Een deel van de Waddenzeedijk © Arie Hut/RTV Noord
Welk grasmengel is het meest geschikt om de Waddenzeedijk sterker te maken? Om daar achter te komen hebben de waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest en Fryslân op vier plekken op de dijk verschillende mengsels van gras en kruiden ingezaaid.
Nu is de Waddendijk nog bekleed met gras en asfalt. Op de plekken waar gras de dijk beschermt is sprake van één grassoort. Tijdens de proef worden meerdere soorten ingezaaid.
Over vijf jaar wordt bekeken welk gras- en kruidenmengsel de beste wortels heeft om erosie van de dijk te voorkomen. Ook wordt onderzocht welk mengsel de biodiversiteit verbetert.

Drie Groningse proefvakken

Projectleider Jan Lammers van Hunze en Aa's legt uit. 'Eind mei hebben we gezaaid. Dat is gebeurd in proefvakken op de dijk bij de Eemshaven, het Chemiepark in Delfzijl en bij de Johannes Kerkhovenpolder.' Ook op de Friese Waddendijk is een proefvak ingezaaid.
In de afgelopen maanden zijn al verschillende proeven en metingen gedaan om de erosie van de dijk vast te stellen. De gegevens die daarmee zijn verzameld gelden als nulmeting.