'Verkeersles' voor maaltijdbezorgers in strijd tegen ongelukken

Deze fietsen worden gebruikt om eten te bezorgen
Deze fietsen worden gebruikt om eten te bezorgen © Jos Schuurman/FPS
De Nederlandse Vereniging Van Maaltijdbezorgers gaat een uitgebreide verkeerstraining aanbieden aan hun bezorgers. Dat moet het aantal ongelukken terugdringen.
In de NVVM zitten ketens die ook actief zijn in Groningen zoals Domino's Pizza, New York Pizza, Spare Rib Express, Kwalitaria Délifrance en Taco Mundo.
De diensten Thuisbezorgd, FoodDrop en Uber Eats zijn er (nog) niet bij aangesloten.

Ongelukken

Vorig jaar waren er volgens de Inspectie SZW landelijk 116 ongelukken met maaltijdbezorgers. In meer dan de helft van de gevallen moest de bezorger met een ambulance worden afgevoerd naar een ziekenhuis.
De training is het resultaat van afspraken tussen Veilig Verkeer Nederland, de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers en verzekeraar de Vereende.

Per uur betaald

De partijen hebben afgesproken dat bezorgers voortaan per uur worden betaald en niet per bestelling. Dat moet ertoe leiden dat bezorgers minder geneigd zijn om bestellingen zo snel mogelijk te bezorgen.
Verder worden de brommers, scooters en elektrische fietsen goed onderhouden en verzekerd, en wordt het aantal ongelukken en de omvang van de schade in kaart gebracht. Dat moet helpen bij het maken van nieuw beleid.
'De ondernemers in de maaltijdbezorging werken met jonge verkeersdeelnemers die met betrekking tot verkeersveiligheid tot een van de grootste risicogroepen behoren. Het is van belang dat ondernemers daar oog voor hebben en het nodige ondernemen om de veiligheid van hun bezorgers te waarborgen', zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.

Geen nieuw initiatief

Verkeerstrainingen voor maaltijdbezorgers zijn niet nieuw. Drie jaar geleden startte de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging al met gratis cursussen.
Vorig jaar kwamen Veilig Verkeer Nederland en de Vereende al met gedragsregels voor maaltijdbezorgers die de verkeersveiligheid moesten vergroten.

Kalvijn

De in Meedhuizen geboren vlogger Kelvin Boerma, beter bekend als Kalvijn, heeft een video gemaakt over de nieuwe afspraken.
Daarin worden de regels vertaald naar straattaal, passend bij de jonge maaltijdbezorgers.