Minister: 'Locatie Paddepoelsterbrug heeft hoog risicoprofiel op aanvaringen' (update)

De Paddepoelsterbrug vlak na de aanvaring
De Paddepoelsterbrug vlak na de aanvaring © De Vries Media
'De locatie van de Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborghkanaal in Groningen heeft een hoog risicoprofiel op aanvaringen. De brug kan niet teruggeplaatst worden zonder ingrepen in de infrastructuur en bediening ter plekke.'
Dat antwoordt minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat op Kamervragen van D66. De partij vindt dat het herstel van de brug te lang duurt.
'Ik besef dat het niet terugplaatsen van de huidige Paddepoelsterbrug voor direct omwonenenden ongemak veroorzaakt. Ik zal bekijken welke mogelijkheden er zijn om dit ongemak te verlichten', aldus de minister.

Zeven aanvaringen

Voor de andere gebruikers bieden de Dorkwerderbrug en de Walfridesbrug alternatieve routes met een reistijdverschil van enkele minuten, zo schrijft Van Nieuwenhuizen.
De Paddepoelsterbrug ligt over de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, de enige internationale hoofdvaarweg in Noord-Nederland. In de afgelopen jaren is er volgens de minister een groot aantal aanvaringen geweest op de vaarweg. Alleen al bij de Paddepoelsterbrug gaat het in 8 jaar tijd om zeven aanvaringen.

Structurele oplossingen

Een tijdelijke maatregel kan volgens Van Nieuwenhuizen niet los worden gezien van de structurele oplossing. 'De meest kansrijke mogelijkheid voor een tijdelijke oplossing de aanleg van een tijdelijke hoge fiets- en voetgangersbrug zodat er een veilige situatie voor de scheepvaart ontstaat, en de mogelijkheid voor het kruisend verkeer beschikbaar blijft.'
Toch heeft de minister, volgens de gemeente Groningen en Rijkswaterstaat toegezegd dat de tijdelijke oplossing er komt. Daarnaast gaat Rijkswaterstaat kijken of er een fiets- en voetpontje kan komen.
Op verzoek van de gemeente Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland wordt op dit moment bekeken welke structurele oplossingen er mogelijk zijn en hoe snel deze gerealiseerd kunnen worden. Op basis daarvan wordt bekeken welke korte termijn oplossing het beste past bij de structurele aanpak.
Dit bericht is aangepast nu de gemeente heeft bevestigd dat er een tijdelijke oplossing komt.