Botswaanse dansgroep komt naar Op Roakeldais dankzij drie last minute donaties

De dansers van Kgabosereto Traditional Troupe uit Botswana
De dansers van Kgabosereto Traditional Troupe uit Botswana © YouTube
Dansgroep Kgabosereto Traditional Troupe komt definitief naar Op Roakeldais. Vrijdagavond kwamen binnen een half uur drie grote donaties binnen via de crowdfundingsactie.
'Je wil niet weten wat er gebeurt hier in de huiskamer', reageert artistiek leider David Kloosterhuis van het festival.
De dansgroep uit Botswana zou naar Warffum komen voor Op Roakeldais, maar de nieuwe minister trok de financiering in. Kloosterhuis en voorzitter Joeri van der Werf startten vervolgens een crowdfundingsactie.

Deadline nadert

Het streefbedrag van 15.000 euro leek te hoog gegrepen, waarna het bedrag naar 10.000 euro werd verlaagd om zo een kleinere delegatie vanuit Botswana over te vliegen. Maar ook dat leek niet te lukken met de deadline van vrijdag middernacht.
Of we het geloven? Nee! En ze geloven het in Botswana ook nog niet
David Kloosterhuis - Op Roakeldais
'We zaten aan het begin van de avond nog op 6800 euro', vertelt Kloosterhuis. De collectebus uit de supermarkt leverde nog eens 120 euro op. 'Vervolgens gaan we refreshen en er komt eerst een bedrag van 2500 euro van een anonieme donateur. En daarna nog eentje binnen dezelfde minuut met 750 euro.'

Verbazing

De verbazing amper te boven verhoogt het duo streefbedrag toch maar weer naar 15.000 euro onder het motto 'je weet maar nooit'. Wat volgt is een terugbelverzoek van een ondernemer uit Uithuizen. 'Die zei: wat heb je nog nodig?' Een paar tellen later stond er 15.000 euro op de teller.
'Of we het geloven? Nee!', aldus Kloosterhuis. 'We zeiden meteen: we moeten Botswana bellen. Zij geloven het ook nog niet. Die waren perplex aan de andere kant van de lijn. In een half uur tijd ligt alles op zijn kop.'
De organisatie start zo snel mogelijk met het regelen van de visa voor de dansgroep. Eind juni zijn zij te zien op het festival.