Erepenning voor marktmeester zonder markt

Marktmeester Henny Tiktak laat haar erepenning aan Derk Bosscher zien.
Marktmeester Henny Tiktak laat haar erepenning aan Derk Bosscher zien. © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Nieuwe Pekela was helemaal klaar voor de dertigste Schutsemarkt, maar helaas gooide het slechte weer roet in het eten en werd de markt afgelast. Het team van Expeditie was al onderweg naar de markt, toen het nieuws het busje bereikte.
'Wat is dit manlu? Hier zou toch de drukte moeten zijn?', zegt Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher tegen zijn team. Onliner Marthijs Veldthuis had het team naar Nieuwe Pekela gestuurd, omdat marktmeester Henny Tiktak voor de 25ste keer de markt zou aansturen.

'Niet verantwoord'

Burgemeester Jaap Kuin besloot zaterdagochtend met de Veiligheidsregio om de markt niet door te laten gaan. 'Het is niet verantwoord om de jaarmarkt voort te zetten', schrijft de organisatie op Facebook.
Het team van Expeditie zoekt marktmeester Henny Tiktak dus niet op tussen de honderden marktkraampjes, maar in haar overvolle woonkamer. Door het hele land zijn mensen afgereisd naar Nieuwe Pekela om Tiktak te feliciteren met haar 25ste Schutsemarkt.
Ze hebben de reis naar Nieuwe Pekela niet voor niks gemaakt. De markt mag dan wel niet doorgaan, Burgemeester Kuin overhandigde alsnog een erepenning aan Tiktak 'Al die mensen wisten het blijkbaar al en ik wist van niks.'

Trots

Trots laat Henny haar erepenning zien. 'En die heb je gekregen van dezelfde burgemeester die de markt niet door heeft laten gaan?', vraagt Bosscher aan Tiktak. 'Ja, hij liep vanochtend over de markt en hij vond het toch niet verantwoord. Het is in dertig jaar nog nooit voorgekomen dat het afgelast wordt', zegt Tiktak.
'Nou dan moeten we volgend jaar maar terugkomen voor de 31ste', merkt Bosscher op. Tiktak verbetert hem, 'Dat wordt dan de dertigste, maar ik denk niet dat ik dan weer een erepenning krijg, hoor.'

Expeditie Grunnen

Het team van Expeditie toert vandaag, net als elk weekend onze provincie door, op zoek naar het weekendgevoel van de Groninger. Zaterdagavond kan je de hele uitzending zien, vanaf 18.00 uur op RTV Noord.