'Slimme zet dat H&M naar Herestraat verhuist'

'Het is een strategisch goede zet dat de H&M naar het voormalige pand van de Zara verhuist.' Dat zegt voorzitter Eric Bos van de Groningen City Club.

'Die kant van de stad wordt steeds drukker, zeker nu het Sontplein steeds meer in trek is', zegt Bos.

Winkels Grote Markt dicht

De H&M voor dames- en kinderkleding vertrekt per 1 juni 2020 uit het pand aan de Grote Markt, bevestigt eigenaar RJB-Groep aan Dagblad van het Noorden. De winkel telt vier verdiepingen. De H&M Man, een paar deuren verderop, zou ook dichtgaan.

De kledingketen zou een nieuw filiaal willen openen in De Faun, op de hoek van de Herestraat en het Gedempte Zuiderdiep. Daar zat tot twee jaar geleden de Zara. Het wordt een ander type winkel waar niet alleen kleding, maar ook eten en drinken wordt verkocht.

'Het is jammer dat er twee locaties aan de Grote Markt leeg komen te staan', zegt Bos, 'Maar voor de Herestraat is het mooi dat er een nieuw winkel in komt. Als de nieuwe brug naar het Sontplein straks klaar is, wordt dat gebied steeds dynamischer.'

Leegstand Noordwand

H&M heeft op dit moment vier winkels in Groningen: één aan de Vismarkt, twee aan de Grote Markt en één in Paddepoel. Al eerder werd duidelijk dat het filiaal voor dameskleding aan de Vismarkt gaat sluiten.

Bos maakt zich geen zorgen om de leegstand aan de Noordwand van de Grote Markt, nu CoolCat gaat sluiten en het voormalige V&D-pand nog geen nieuwe invulling heeft.

'De gemeente is bezig met nieuwe plannen voor de Noordwand. Een broedende kip moet je niet van het nest jagen. Zodra die plannen klaar zijn, zullen de grote jongens erbovenop duiken.'

Praxis en IKEA naar binnenstad?

Zo zijn ketens als Praxis, IKEA en Coolblue bezig met binnenstadswinkels. Volgens Bos zullen deze zaken over enkele jaren haar intrek nemen in Groningen.

'Je ziet steeds meer combinaties van online en offline. Vroeger wilde je zoveel mogelijk winkeloppervlakte. Nu kijken zaken: wat hebben we nodig? Ook H&M gaat daar nu slimmer mee om met de verhuizing naar De Faun, dat iets kleiner is.'

Er zijn meer ontwikkelingen in de Groninger binnenstad. Afgelopen maandag werd al bekend dat de New Yorker naar het voormalige pand van schoenenwinkel Scapino komt aan de Vismarkt.

Lees ook:

Scapino verdwijnt, kledingketen NewYorker verschijnt aan Vismarkt
Winkels CoolCat gaan definitief dicht
Markthal met terras moet Rode Weeshuisstraat nieuw leven inblazen

Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws