Harde wind zorgt voor turbulente eerste vliegles slechtvalkje

Eén van de slechtvalkjes van de Gasunie is zaterdag door het oog van de naald gekropen. Het jong vloog voor het eerst naar buiten, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De vogel is van de snelweg gered door een oplettende webcam-kijker.

Wat gebeurde er?

Samen met een ander jong vloog het slechtvalkje rond het middaguur voor het eerst uit. 'Hij heeft de leeftijd bereikt om dat te doen, dus het lag in de lijn der verwachting dat dit vandaag zou gebeuren', zegt Gasunie-woordvoerder Michiel Bal.

Maar de vogel koos niet bepaald de beste dag voor zijn eerste vliegles.

Het dier dacht zijn moeder wel achterna te kunnen vliegen, maar door de harde wind kon hij niet landen. Het slechtvalkje duikelde met bochtjes naar beneden en belandde in de berm van de snelweg naast de Apenrots.

Afbeelding

Naar fietsenhok

'Gelukkig was één van de trouwe webcam-kijkers in de buurt, omdat we al verwachtten dat ze vandaag zouden uitvliegen', zegt Bal. 'De jongen had geluk dat de stoplichten op het Julianaplein net op rood stonden, ging direct naar het jong toe en zette hem op het fietsenhok van de Gasunie.'

Het slechtvalkje kon vervolgens op eigen kracht naar een richel aan de rand van het gebouw, buiten gevaar van katten of andere roofdieren.

Veilig

Inmiddels is het dier dus weer veilig. Alle vier de slechtvalk-jongen zijn nog in leven en laten zich af en toe zien op de webcam.

Lees ook:

Gasunie-slechtvalkjes zijn onder luid gekrijs geringd
Familie slechtvalk is compleet: vierde kuiken uit ei

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad valkjevolgen GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws