KNMI: beving Garrelsweer had ook een naschok (update)

Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde
Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde © ANP
Na de aardbeving van 2.5 bij Garrelsweer is er ook een naschok van 0.9 geweest. Dat zegt KNMI-seismoloog Läslo Evers.
'Om zeven uur vanochtend was er een magnitude van 2.5. De automatische detectie legde 'm bij Wirdum, maar na een analyse kwamen we uit bij Garrelsweer. Een verschuiving van zo'n anderhalve kilometer', licht Evers toe.

Vaker niet dan wel

Ruim een half uur daarna, om 07:34, was er een magnitude van 0.9. 'Dat was slechts op 170 meter afstand van de eerdere beving. Dus dat beschouwen we als een naschok. Zo'n naschok zien we af en toe wel eens, maar vaker niet dan wel. Magnitudes van 0.9 voelt men over het algemeen niet', stelt hij.

Reactie ministerie

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft inmiddels ook gereageerd op de beving. 'Vanmorgen heb ik met burgemeester Hans Engels gebeld. Het is heftig voor de bewoners om weer opgeschrikt te worden door een beving en mogelijk opnieuw te maken te krijgen met schade.'
De vorige keer dat de minister zich uitliet over een beving in onze provincie, versprak hij zich naar eigen zeggen. In een interview met RTV Noord noemde Wiebes de beving van 3.4 bij Westerwijtwerd een 'bevinkje'.

'Geen slachtoffers en grote schade'

'Geen meldingen van slachtoffers of grote schades gelukkig', zegt burgemeester Hans Engels van Loppersum op Twitter. Engels was zondagmiddag ook bij de bijeenkomst in dorpshuis Weersterheem in Garrelsweer.

Overzicht

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft inmiddels 42 meldingen binnengekregen naar aanleiding van de beving. Bij twee gevallen in de gemeente Loppersum gaat het om een acuut onveilige situatie.
Aan dit bericht zijn de reacties van minister Wiebes en burgemeester Hans Engels toegevoegd. Ook is het aantal schademeldingen bij de TCMG inmiddels bekend.