SP wil 'fatsoenlijke huisvesting' voor bouwpersoneel Eemshaven

Bouwvakkers aan het werk in de Eemshaven
Bouwvakkers aan het werk in de Eemshaven © Jos Schuurman/FPS
De SP wil voorkomen dat bouwpersoneel in de Eemshaven onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest wordt. Daarom wil de partij weten wat de gemeente Het Hogeland gaat doen om de werknemers goed te huisvesten.
Door de komst van nieuwe bedrijven en de uitbreiding van bestaande vestigingen wordt er de komende jaren volop gebouwd in de omgeving van de Eemshaven.

Niet fatsoenlijk gehuisvest

In het verleden ging het volgens de SP mis met de huisvesting van bouwpersoneel in Uithuizermeeden. Pensions, hotels en andere gelegenheden puilden uit en de verblijfsomstandigheden waren niet fatsoenlijk, zegt SP'er Sandra Herkströter.
Ook wil de SP niet dat panden waar tijdelijke huisvesting heeft plaatsgevonden verpauperen en verloederen.

Nog 1200 plekken nodig

Wethouder Eltjo Dijkhuis laat weten dat er 3200 werknemers gehuisvest moeten worden. Voor 2000 man is al een fatsoenlijke plek gevonden. De wethouder is met diverse partijen in gesprek hoe de overige 1200 werknemers geplaatst kunnen worden.
'Wij willen een rol in de huisvesting om excessen te voorkomen', zegt Dijkhuis.
De gemeente heeft nog geen locatie in beeld en gaat de huisvesting niet zelf realiseren. In overleg met de omliggende dorpskernen wil Dijkhuis kijken wat mogelijk is.