Woningzoekende gezinnen krijgen nu voorrang in Groningen

Woonwethouder Roeland van der Schaaf
Woonwethouder Roeland van der Schaaf © RTV Noord
Gezinnen, die op de wachtlijst staan voor een geschikte huurwoning in de gemeente Groningen, komen eerder aan de beurt. Alleenstaande woningzoekenden zullen voorlopig langer moeten wachten.
De gemeente en vijf woningcorporaties hebben met elkaar afgesproken dat individuen (éénpersoonshuishoudens) vanaf 1 juli voorlopig niet meer in aanmerking komen voor een huis met drie of meer slaapkamers en een oppervlakte van zeventig vierkante meter of groter.

Inschrijfpunten

Woningzoekende gezinnen komen in Groningen niet snel aan een geschikte huurwoning, constateert de gemeente. Bovendien wordt een kwart van de vrijkomende gezinswoningen toegewezen aan éénpersoonshuishoudens, die veel inschrijfpunten hebben opgespaard.

Ongewenst

Zowel de gemeente als de corporaties vinden dit een ongewenste gang van zaken. Ze hopen dat met het nieuwe beleid de wachttijd voor alle woningzoekenden wordt beperkt tot maximaal twee jaar.

Experiment

In eerste instantie gaat het om een experiment dat tot het eind van het jaar duurt. Tijdens de periode wordt onderzocht of de maatregel inderdaad het gewenste effect heeft.

Uitzondering

Voor alleenstaande huurders, die binnenkort moeten verhuizen omdat hun wijk op de schop gaat, geldt een uitzondering. Zij blijven in aanmerking komen voor alle vrijkomende huurwoningen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen, die op zoek zijn naar een (ander) huurhuis.
In oktober 2017 besloot de toenmalige Groningse gemeenteraad dat er wat gedaan moet worden aan de wachttijd voor gezinnen die een huurwoning zoeken. Bovengenoemde maatregel is een gevolg van dit besluit. De vijf betrokken corporaties zijn Lefier, Nijestee, Huismeesters, Patrimonium en Wierden en Borgen.

Reactie Woonbond

Woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond, de belangenvereniging voor huurders heeft begrip voor de maatregel, omdat die de woningnood van de gezinnen verlicht, maar vindt dat het probleem daarmee wordt verplaatst: 'Het is een herverdelng van schaarste. Nu komt die dus terecht bij de alleenstaanden. Dat is op te lossen als er meer gebouwd kan worden voor die groep. En daarvoor is het noodzakelijk dat het rijk de groeiende lastendruk op woningcorporaties wegneemt. Dan ontstaat er weer investeringsruimte in dat segment.'