Gemeente ziet geen bezwaren tegen zonnepark bij Meeden

Als het aan de gemeente Midden-Groningen ligt, komt het zonnepark bij Meeden er.

Volgens wethouder Jan Jakob Boersma (CU) zijn er 'weinig' bezwaren tegen het park.

Omwonenden

De komst van het zonnepark in de Tussenklappenpolder is omstreden bij omwonenden. Zij voelen zich opgesloten tussen grote projecten: het windpark N33, de verbrede N33 en de uitbreiding van de nabijgelegen stikstoffabriek. De plannen voor het zonnepark zijn voor hen de druppel. Tijdens een raadsvergadering spraken meerdere omwonenden emotioneel in.

Maar als het aan het college van Midden-Groningen ligt, komt het vijftig hectare grote zonnepark er ondanks de bezwaren dus wel.

Gesprek

'De omwonenden hebben ons gewezen op de optelsom van projecten', zegt wethouder Boersma. 'Dat was aanleiding tot gesprek met alle betrokken partijen.'

Daaruit blijkt volgens de wethouder onder meer dat de stapeling van projecten minder groot is dan omwonenden dachten. Zo is er van de geplande dijkverzwaring bij het Wildervanckkanaal geen sprake.

Goed inpassen

Verder zijn er volgens de wethouder 'planologisch gezien weinig beletselen'. Het park moet goed worden ingepast, maar dan hebben we straks dertig jaar een park dat omwonenden niet of nauwelijks kunnen zien en dat zeventienduizend huishoudens in energie voorziet.'

De gemeenteraad praat volgende maand over het park en heeft nog mogelijkheden om de komst van de zonnepanelen te blokkeren.

Lees ook:

- Zonnepark Duurkenakker stapje dichterbij: 'We wonen straks op een industrieterrein'
- Zonneparken in Groningen: waar staan ze al en waar komen ze?

Meer over dit onderwerp:
zonnepanelen MEEDEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws