Haan op Schier weer uit de mand en lijkt nergens naar te kraaien

De haan die op Schiermonnikoog drie dagen lang achttien meter hoog in een mand zat, is daar dinsdagavond weer uit gehaald. Het dier zat in de mand vanwege de Kallemooitraditie.

Rood, wit, blauw, groen, rood, wit, blauw. Dat zijn de kleuren van de strepen op de trui van Jan-André Grilk. De vlagkleuren van Schiermonnikoog. Zijn moeder breide zo'n trui voor hem, zijn vrouw en hun kinderen. Trots staat Grilk zijn kinderen aan te moedigen tijdens de spelletjes.

'Ik heb hier vroeger gewoond en mijn ouders wonen hier nog steeds. Daarom komen we altijd even met de kinderen langs met Kallemooi. Hartstikke gezellig en de kinderen kunnen gezellig spelletjes doen', vertelt Grilk.

Voor Jan-André Grilk staat 'pinkster drie' op Schier helemaal in het teken van de kinderen (Foto: Jeroen Berkenbosch/RTV Noord)

Afbeelding

Spelletjes

Het Kallemooifeest draait niet alleen om de haan in de mand. De dinsdag na Pinksteren, 'pinkster drie', zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Koekhappen, stoofje prikken en met paard en wagen door het dorp rijden. Alle kinderen op het eiland hebben een vrije dag.

'Ik weet nog dat ik als kind enorm naar deze dag uitkeek. En dat was wel spannend toen. Zenuwachtig uit bed 's ochtends. En nu genieten mijn kinderen van deze dag. Het is echt een mooie traditie. Vooral het stoofje steken. Je moet dan stokjes van de ene naar de plek brengen', zegt Alieke Talsma.

Haan mankeert niks

Alle festiviteiten vinden plaats rondom de paal met de haan in de mand, die zaterdag traditiegetrouw omhoog gehesen is. Dat gebeurde onder protest van dierenactivisten die het dierenmishandeling vinden.

'Onzin. Die haan heeft het goed. Let maar eens op als hij straks uit de mand komt. Die haan grijpt gelijk een kippetje en heeft nergens last van. Vorig jaar gebeurde dat ook', zegt Jos Saveur. 'Springlevend! Dát is hij straks', zegt hij.

Talsma en Grilk willen het niet over de acties hebben. Het moet volgens hen om de kinderen draaien.

Van mand naar mand

Rond 20:30 uur worden de feestelijkheden afgesloten. Honderden toeschouwers zien hoe de paal met daaraan de mand weer naar beneden gehaald wordt.

Afbeelding

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de haan niet meteen aan het publiek getoond, maar eerst afgeschermd en in een andere mand gestopt. De Kallemooicommissie wilde voorkomen dat er door de media opnames gemaakt zouden worden van de haan.

Scharrelen

Uiteindelijk wordt de haan in optocht naar z'n eigenaar gebracht. Het beest lijkt zich niks aan te trekken van het hele avontuur en scharrelt er tussen z'n kippen weer vrolijk op los. 'Geen haan die er naar kraait', aldus één van de toeschouwers.

Voor zover bekend zijn er dinsdag geen dierenactivisten op Schiermonnikoog om te zien hoe de haan uit de mand komt.

Lees ook:

Hijsen Kallemooihaan rustig verlopen ondanks protestactie
Tegenstanders Kallemooihaan stappen naar Raad van State

Meer over dit onderwerp:
Schiermonnikoog
Deel dit artikel:

Recent nieuws