Lopend Vuur: Voer het rekeningrijden maar in

Een groep organisaties op het gebied van transport en vervoer, verenigd in de Mobiliteitsalliantie, wil dat het rekeningrijden in Nederland wordt ingevoerd.

Onder meer de ANWB, NS, RAI, de Fietsersbond en Transport en Logistiek Nederland vragen het kabinet om die kilometerheffing vanaf 2024 in te voeren. Voor iedereen en niet alleen in de spits.

Eerlijker

Volgens de Mobiliteitsalliantie is betalen voor autogebruik en de mate van vervuiling veel eerlijker dan betalen voor aanschaf en bezit. Ook zou het een middel zijn om het steeds verder dichtslibben van de Nederlandse wegen tegen te gaan.

Met de invoering van het rekeningrijden, de kilometerheffing, zouden de BPM en de motorrijtuigenbelasting flink omlaag kunnen.

Minister werkt niet mee

In een reactie in De Telegraaf zegt minister Cora van Nieuwenhuizen dat ze op geen enkele manier wil meewerken aan een kilometerheffing voor alle automobilisten.

Nadelig voor het Noorden?

Over rekeningrijden wordt al jaren gesproken. Met het systeem wordt niet het bezit, maar het gebruik van de auto belast. Maak je dus veel gebruik van je auto, dan betaal je ook meer. In landelijke gebieden, zoals het Noorden, waar het openbaar vervoer niet altijd optimaal is, kan dat nadelig uitpakken. Aan de andere kant lijkt het systeem wel eerlijker.

Hoe denk jij over de invoering van rekeningrijden?

Ons Lopend Vuur

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

Supermarkten horen ook tijdens de feestdagen open te zijn

Dat was ons Lopend Vuur van gisteren. Tachtig procent van de 7180 stemmers is het hier niet mee eens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws