Instellingen

Groningen heeft nu officieel de eerste rookvrije zone van Nederland

Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf het startsein
Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf het startsein © Peter Steinfor/RTV Noord
Groningen heeft als eerste gemeente in Nederland officieel een rookvrije zone ingevoerd. Rondom de ingang van het UMCG ziekenhuis mag niet meer gerookt worden. Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf woensdag het startsein.
Ook op het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan, beide eveneens openbare weg, mag vanaf deze woensdag niet meer gerookt worden.
'Dit is een heel mooi voorbeeld dat we kunnen laten zien dat we zoveel mogelijk plekken willen hebben waar jongeren niet aan aanraking komen met roken', aldus Blokhuis bij de opening. 'Groningen geeft hierin het goede voorbeeld.'

Boete in uiterste geval

Mensen die in de betreffende gebieden nog wel roken kunnen volgens de gemeente in het uiterste geval worden beboet. Het doel van de maatregel is 'het beschermen van bezoekers van plaatsen als scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen tegen hinder door rook(gassen).'
Het gehele UMCG-terrein en gebouwen waren sinds begin dit jaar al volledig rookvrij. Nu komt daar de stoep voor het ziekenhuis bij. Die is eigendom van de gemeente.

Instellen rookvrije zone was al mogelijk

Vorig jaar september maakte de gemeente Groningen het instellen van rookvrije zones mogelijk rondom publieke gebouwen. Het gaat daarbij naast ziekenhuizen, ook om de ruimte om scholen, theaters en de kinderopvang. In september had de gemeente al dertig verzoeken voor een rookvrije zone binnen.