Wiebes ziet risico's in sluiten kolencentrale Eemshaven

Aan de wens van onder anderen GroenLinks in de Tweede Kamer om eind dit jaar nog drie kolencentrales te sluiten, kleven risico's voor de leveringszekerheid van stroom.

Het is ook maar de vraag of de voorgespiegelde afname van de uitstoot van broeikasgassen wel echt wordt gehaald. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.

RWE Eemshaven

Onderzoekers van CE Delft stelden vorige maand dat het haalbaar is om nog drie kolencentrales te sluiten, bovenop de al aangekondigde sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam per 1 januari 2020. Eén van die drie extra te sluiten kolencentrales is de kolencentrale RWE in de Eemshaven.

Gascentrales die nu nog buiten gebruik zijn, zouden voor vervangende capaciteit kunnen zorgen. Per saldo zou de CO2-uitstoot in Nederland met 9 megaton dalen.

Economisch niet rendabel

Wiebes wijst er evenwel op dat zeker de helft van die besparing teniet wordt gedaan door een hogere uitstoot in andere landen. Bovendien betwijfelt hij of het mogelijk is gascentrales zo snel te heropenen, en of dat dan economisch rendabel is.

Als heropening niet lukt dan lekt een nog groter deel van de CO2-afname weg naar het buitenland, waarschuwt de bewindsman bovendien.

Lees ook:

- RWE noemt vervroegde sluiting kolencentrale Eemshaven 'niet realistisch'
- Kolencentrale Eemshaven moet voor 2030 overstappen of sluiten

Meer over dit onderwerp:
EEMSHAVEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws