Onbeantwoorde liefde leidde tot twee vuurwerkbommen in Winsum

In een tijdsbestek van twee weken afgelopen december ontploften twee vuurwerkbommen aan een huis in Winsum. Het was de apotheose van een slepend conflict in de relationele sfeer.

De 22-jarige Winsumer kan niet goed uitleggen waarom hij de bommen aan de gevel van de 19-jarige vrouw en haar ouders heeft geplaatst. Volgens hem zijn de vrouw en hij exen, volgens haar is er slechts een onschuldige date geweest die op niets uitliep. De man heeft een autistische stoornis en is zwakbegaafd.

'Ik leefde in angst'

Na de date begon het moddergooien. De verdachte heeft naar eigen zeggen negen keer aangifte gedaan tegen de familie van de vrouw. Ook is hij meer dan twintig keer bij de politie geweest, stelt hij.

'Ik leefde dag en nacht in angst. Ik ben verhuisd, ik voel me niet veilig meer in Winsum.' Waar de man nu woont en werkt, wil hij tijdens de zitting niet bekend maken uit angst voor represailles. Zijn auto zou vernield zijn en buurtgenoten van de vrouw zouden hem bedreigd en mishandeld hebben.

Twee ontplofte cobra's

Op 7 en 19 december wist hij niet meer wat hij met zijn angsten aan moest en bracht 's nachts twee Cobra's tot ontploffing. Een enorme ravage is het gevolg: ramen uit de woning, de woonkamer vol met glas en meubels beschadigd.

'Wij voelen ons niet veilig meer', verklaart het slachtoffer en haar familie. 'Wat als er brand was uitgebroken?' De 19-jarige vrouw heeft naar eigen zeggen het gevoel haar vrijheid kwijt te zijn. Na de ontploffingen durfde ze niet meer over straat.

'Fout ligt bij justitie'

De verdachte vindt dat justitie eerder had moeten ingrijpen, dan was het nooit zo uit de hand gelopen. De officier van justitie maakt hier korte metten mee: ze eist 18 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk. Ook wil ze dat de man zich laat behandelen voor zijn problemen en mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer en de familie. Daarnaast moet hij, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, ruim 1600 euro schadevergoeding betalen.

De man zat eerder drie maanden in voorarrest. Momenteel is hij met een enkelband thuis. De uitspraak is over twee weken.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken WINSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws