Geen aggregaten meer voor schepen in Groningen

De gemeente Groningen wil dat aangemeerde schepen geen gebruik meer maken van een meegebracht aggregaat als er walstroom aanwezig is.

Het gemeentebestuur laat dat weten nadat GroenLinks opperde om het gebruik van scheepsgeneratoren te verbieden op die plekken.

Vies en luidruchtig 

Aangemeerde schepen wekken regelmatig hun eigen stroom op door middel van het aan boord aanwezige aggregaat. Dat is een doorn in het oog van GroenLinks.

'Scheepsgeneratoren geven een diepe bromtoon die als hinderlijk kan worden ervaren door omwonenden of, in havens, door mensen die op andere schepen verblijven. Bovendien draaien scheepsgeneratoren meestal op diesel en komen er bij verbranding CO2, fijnstof en NOx vrij', zegt raadslid Ceciel Nieuwenhout namens haar fractie. 

Het college van B&W kan zich dus ook vinden in het standpunt van de coalitiepartij. Anderzijds concludeert het college dat walstroom om verschillende redenen niet altijd wordt gebruikt. 

Voorzieningen en gemak 

Zo hebben buitenlandse schepen niet altijd de juiste voorzieningen aan boord om aan te sluiten op walstroom. Zijn er schepen, met name hotelschepen, die zoveel stroom nodig hebben dat de stroomkast de capaciteit niet aankan.

Maar volgens de gemeente vinden schippers het ook vaak makkelijker om hun eigen aggregaat aan te slingeren voor het gebruik van stroom.

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws