Zes jaar cel geëist voor neerschieten Pool tijdens overval

Voor een overval op twee Poolse mannen, waarbij één van hen in het been werd geschoten, eiste de officier van justitie een celstraf van zes jaar tegen een 22-jarige Stadjer.

De officier gaat uit van poging doodslag, omdat van dichtbij werd geschoten. De Pool had ook dodelijk kunnen worden geraakt. 

Overval

De Stadjer wordt verweten dat hij met een, tot nu toe, onbekend gebleven persoon twee Polen in de nacht van 20 december 2017 mee nam naar een afgelegen plek in de wijk De Hoogte. 

De Polen werden met een pistool bedreigd en de mannen eisten geld. Eén van de Polen verzette zich en werd in zijn been geschoten.

De Poolse mannen ontvluchtten hun belagers en reden rechtstreeks naar het UMCG. In het ziekenhuis zeiden de mannen dat ze waren overvallen. Daarop werd de politie gebeld. Er volgde een onderzoek dat lang duurde. 

Opvallende schoenen

Afgelopen december besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak. De uitzending leverde geen enkele tip op. De 22-jarige Stadjer was inmiddels opgepakt op basis van tapgesprekken en camerabeelden. 

De Poolse mannen ontmoetten eind 2017 hun belagers op de Nieuwstad. Hiervan waren camerabeelden. Op die beelden stonden mannen die bij de politie bekend stonden als drugsdealers. 

Meerdere telefoons werden afgetapt. Bij een tankstation aan de Pleiadenlaan kochten de telefoongebruikers prepaidkaarten. Een camera legde deze aankopen op beeld vast. Een van de kopers leek sterk op de 22-jarige verdachte. Hij droeg opvallende schoenen die ook op de beelden van de Nieuwstad waren te zien. 

Getuigen

Meerdere personen uit het kringetje van de verdachte werden als getuigen gehoord. Zij kregen de Nieuwstadbeelden te zien. De agenten hoopten dat zij daarna contact met elkaar zochten en tapten hun telefoons af.

Een van hen belde de verdachte en sprak met hem af. De getuige belde nog een andere getuige en zei: 'Ze hebben goede beelden. Hij staat live op beeld. Hij komt zo hierheen.' Dit was volgens de politie een verdachte opmerking. 

'Geen duidelijkheid in de tapgesprekken'

De agenten pakten de Stadjer op en vonden in zijn woning identieke schoenen zoals de schoenen op de beelden. In de woning lagen 13 mobiele telefoons. De Stadjer ontkent iets met de overval en het schietincident te maken te hebben.

Zijn advocaat vroeg de man vrij te spreken vanwege onvoldoende bewijs. De tapgesprekken suggereren heel veel maar bieden geen duidelijkheid. Van poging doodslag is ook geen sprake, omdat een schot in het been niet dodelijk is, zei de raadsman. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Lees ook:

- Stadjer (21) die Poolse man in been zou hebben geschoten blijft vastzitten
- Opsporing Verzocht toont beelden van verdachte schietincident in Stad
- Politie houdt verdachte van schietincident in De Hoogte aan

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws