Emotionele schipbreukelingen ontmoeten hun redders

Klaas Bosman en zijn vrouw namen woensdag een kijkje bij de restanten van hun jacht.
Klaas Bosman en zijn vrouw namen woensdag een kijkje bij de restanten van hun jacht. © RTV Noord
'Een bittere pil, een confrontatie van jewelste', zegt Klaas Bosman uit Ermelo als hij oog in oog staat met de restanten van zijn jacht Aura. Het zonk twee weken geleden op de Waddenzee, net boven Borkum. Dat gebeurde op Hemelvaartsdag.
'Mijn vrouw had wacht, ze maakte me wakker en toen ineens - boem! Ik geloof dat we op een container zijn gevaren, anders kan ik het niet verklaren', zegt de schipper, die nog altijd is aangeslagen door de situatie.

Van boord gehaald

De reddingsploeg van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij in de Eemshaven is binnen een uur ter plaatse. Samen met andere reddingswerkers weten ze het echtpaar en hun kat van boord te halen.
'Ze hebben geluk gehad', zegt schipper Edze Knol van de KNRM. 'Het kan daar aardig spoken op zee, met die zware stromingen.'

Persoonlijke spulletjes

De reddingswerkers van de Eemshaven hebben zich over de slachtoffers ontfermd, die er zonder letsel van af zijn gekomen. De Aura is gezonken, maar werd afgelopen weekend gedregd en naar de Eemshaven vervoerd.
Het Ermelose paar toog dinsdagmiddag naar de haven om nog wat laatste persoonlijke spulletjes te zoeken en hun redders nogmaals te bedanken.

Nieuwe collega's

De Reddingspost in de Eemshaven wordt bemand door zo'n tien vrijwilligers. Vorig jaar moesten ze veertig keer uitrukken. De KNRM is op zoek naar nieuwe collega's omdat de bezetting erg krap is. Komende zaterdag houdt de KNRM-Eemshaven een ledenwerfdag. voor meer informatie kijk op hun website.