Ministerie: winningsperiode in gasveld Pieterzijl met jaar ingekort

Er mag gas gewonnen worden in het gasveld Pieterzijl-Oost. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met een nieuw winningsplan. Er wordt wel een jaar korter gas gewonnen dan in het aanvankelijke winningsplan stond.

De gaswinningsperiode duurt in het nieuwe winningsplan tot eind 2024. In het nieuwe plan zijn ook geen bouwkundige nulmetingen aan bouwwerken meer voorgeschreven. In plaats daarvan is ingezet op voldoende netwerk van versnellingsmeters.

Advies

Het ministerie keurde het nieuwe winningsplan goed na adviezen van onder meer Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische Commissie Bodembeweging, de Mijnraad en betrokken overheden. Op basis daarvan was er volgens hen geen grond om winning uit het gasveld te weigeren.

In het veld Pieterzijl Oost zit 294 miljoen kubieke meter aardgas, zo berekende de NAM eerder. Met de gebruikelijke winningsmethode kan 158 miljoen kuub worden gewonnen. Via fracking kan dat oplopen naar 255 miljoen.

Fracking wordt gebruikt om de laatste resten gas uit een veld te pompen. Daarbij worden onder hoge druk water, chemicaliën en keramische korrels in de boorput gespoten. Daardoor komen er scheuren in het gesteente en komt het gas vrij.

Petitie

?Minister Eric Wiebes liet eerder weten dat de kans op aardbewegingen verwaarloosbaar is en de bodemdaling met twee centimeter binnen de perken blijft. Dat weerhield omwonenden niet om ruim een jaar geleden de petitie 'Geen gaswinning in Pieterzijl' op te starten. Die werd ruim 2700 keer ondertekend. 

Beroep aantekenen

Het instemmingsbesluit over het nieuwe winningsplan ligt van 14 juni tot en met vrijdag 26 juli ter inzage bij onder meer de gemeente Westerkwartier. Belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend, kunnen, als zij dat willen, beroep aantekenen tegen het besluit.

Lees ook:

Kan het fracken bij Pieterzijl tegen worden gehouden? 'We mogen het geloof niet verliezen'
'Fracken in Pieterzijl is in strijd met Mijnbouwwet'
Petitie tegen gaswinning Pieterzijl meer dan 2.000 keer ondertekend
 

Meer over dit onderwerp:
PIETERZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws