Boer Waalkens na tegenslag: 'Dat zonnepark komt er, absoluut'

Harm Evert Waalkens.
Harm Evert Waalkens. © Marco Grimmon/RTV Noord
Boer Harm Evert Waalkens uit Finsterwolde keek woensdagavond even raar op toen hij hoorde dat het zonnepark, dat op zijn grond moet verrijzen, voorlopig van de baan is. De koeienboer zat net aan zijn avondeten. 'Dat nieuws verraste mij wel, ja.'
Maar de 71-jarige Waalkens laat zich niet uit het veld slaan: 'Dat zonnepark komt er, absoluut'.
De gemeente Oldambt maakte woensdag bekend dat zij de aanvraag voor een zonnepark aan de rand van Finsterwolde gaat afkeuren.

Zonnepark

Er liggen plannen om een zonnepark ter grootte van vijftien hectare pal naast het dorp te leggen. Dat moet gebeuren op het land van Waalkens. Komende maandag zou over de komst van het park gestemd worden, maar woensdag liet de gemeente Oldambt opeens weten dat zij voorlopig de stekker uit het project trekt.
Het bedrijf NaGa Solar (voorheen F&S Solar), initiatiefnemer van het park, heeft op aandringen van de gemeente Oldambt meegewerkt aan een zogenaamde Bibop-procedure gestart. Die wees uit dat de achtergrond van een investeerder van het bedrijf onduidelijk is. Dat is reden geweest voor de gemeente om de aanvraag van het park te weigeren. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema sprak zich daar woensdag al over uit.

Bibob-procedure

De initiatiefnemers achter het zonnepark hebben meegewerkt aan de Bibob-procedure op aandringen van de gemeente Oldambt. De wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob) wordt ingezet om te kijken of een vergunning op de juiste gronden kan worden verstrekt.
Als er uit een Bibob-procedure blijkt dat er gevaar dreigt, dat er een vergunning wordt misbruikt of er sprake is van criminele activiteiten rond een project, kan een overheidsinstantie de vergunningaanvraag alsnog weigeren.

'Geen idee'

Het nieuws kwam voor Waalkens als donderslag bij heldere hemel. Maar hij benadrukt dat hij geen idee heeft welk bedrijf een mogelijk risico vormt. 'Ik ben in gesprek met NaGa Solar. Dat bedrijf zoekt een locatie en maakt een plan, dus daar heb ik mee te maken. Vervolgens zoeken zij een investeerder. Ik weet niet welk bedrijf dat is.'

Niet zenuwachtig

Hij gelooft er heilig in dat het park er alsnog gaat komen. 'De inhoudelijke kant staat niet ter discussie. Het plan zelf is goed, zegt het college van de gemeente Oldambt ook. Er moet dus een andere investeerder gezocht worden, dan kan het plan opnieuw ingediend worden. Ik ben er ook niet zenuwachtiger door geworden hoor, alle goede dingen komen langzaam.'
Ook over de kritiek kan hij zich niet meer druk maken. Meerdere Finnerwolmers nemen de boer kwalijk dat hij zijn grond beschikbaar stelt voor het zonnepark.
'Ik ben als het op kritiek aankomt net zoals een koe die een regenbui over zich heen krijgt. Ik draai m'n kont naar de wind, krom mijn rug en na de regenbui schud ik de druppels en het vocht uit mijn vacht.'