FNV sluit acties bij HEMA niet uit

Vakbond FNV beraadt zich op acties bij de HEMA. Aanleiding is het nieuwe cao-voorstel waarin nieuwe medewerkers tot 25 procent minder loon krijgen. Vakbond CNV ging wel akkoord met dat voorstel.

Volgens de FNV is de verlaging een ordinaire manier om werknemers goedkoper te maken. 'Het gaat juist heel goed met HEMA. Afgezien van de schuld wordt er winst gemaakt', zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. Ze is van plan met leden en wellicht ook met klanten plannen te maken om verbeteringen af te dwingen.

Overgangsregeling

In de oude HEMA-cao begon een werknemer bijvoorbeeld met 2766 euro bruto per maand, een bedrag dat inmiddels is geslonken tot 2055 euro. De afspraken betreffen een soort overgangsregeling, omdat HEMA al had aangekondigd te willen overstappen naar de grote detailhandel-cao. 

De directie van de HEMA zegt op haar beurt dat het cao-voorstel in lijn is met andere cao's in de detailhandel en zouden de lonen hoger liggen dan gebruikelijk. De FNV ging overigens ook al niet akkoord met de cao in de detailhandel

Acties?

Welke vorm eventuele acties hebben is nog niet bekend. In de provincie Groningen heeft HEMA zeventien filialen.

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws