Wiebes verruimt schaderegeling: 5000 euro voor alle meldingen tot 13 juni

Schade aan een boerderij in het Groningse Wirdum.
Schade aan een boerderij in het Groningse Wirdum. © ANP
Alle gedupeerden in het aardbevingsgebied die voor 13 juni 2019 schade hebben gemeld bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) vallen onder de stuwmeerregeling.
Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. De regeling zou eerst op advies van TCMG tot 1 januari dit jaar gelden.

Vaste vergoeding

De regeling houdt in dat mensen kunnen kiezen voor een vaste vergoeding van 5000 euro en niet meer hoeven te wachten op de afhandeling van hun schade. De maatregel is eenmalig, zo'n 19.000 schadegevallen komen hiervoor in aanmerking.
'Het is vrijwillig, de mensen kunnen ook van de gewone procedures gebruikmaken', zegt minister Wiebes. De minister verwacht dat hiermee het grootste gedeelte van het stuwmeer wordt opgelost, waardoor nieuwe schades sneller aan de beurt komen.

Aardbeving van Westerwijtwerd

Groningse bestuurders en Kamerleden vroegen de minister onlangs al om de regeling te verruimen tot 1 juni, zodat Groningers die schade hebben door de beving van Westerwijtwerd ook van de regeling gebruik kunnen maken.
Wiebes gaf al aan hiervoor zijn best te doen en zei destijds dat 'het allemaal nog wel wat stoerder kon', maar dat hij hierover nog wel moest onderhandelen met de voorzitter van de TCMG. 
Mensen kunnen ook van de gewone procedures gebruikmaken
minister Wiebes

Ongelijkheid

De maatschappelijke organisaties stonden niet te springen vanwege het verruimen van de regeling. Zij hechten grote waarde aan de onafhankelijkheid van de TCMG. Bovendien zijn ze bang dat dit voor ongelijkheid, onzekerheid en onduidelijkheid zorgt omdat voor gedupeerden die vanaf 13 juni schade melden andere regels gelden.
Wiebes onderkent dat dit 'een aanzienlijk verschil in behandeling' betekent. Maar hij vindt het 'gerechtvaardigd' vanwege de 'crisis in slow motion'.

Schades van maximaal 11.000 euro

De regeling wordt niet verruimd voor mensen die vóór 1 januari 2019 een schademelding hebben gedaan en kiezen voor herstel door een aannemer, tot een bedrag van maximaal 11.000 euro. Wel kunnen gedupeerden straks aan de slag met een erkende aannemer naar keuze.
De volledige brief aan de Tweede Kamer is hier te lezen.