Afbeelding Christus opgelapt in Bierumer kerk: 'Ik prik hem niet midden in de ogen'

De middeleeuwse schilderingen in de kerk van Bierum worden beetje bij beetje hersteld. Het ministerie heeft 177.835 euro beschikbaar gesteld voor de renovatie van de kerk.
Grote delen van de kerk, waaronder de schilderingen, zijn door aardbevingen ernstig beschadigd geraakt. De kerk staat al enkele maanden in de steigers.

'Je kunt ze bijna aanraken'

De renovatie gebeurt onder toeziend oog van bouwkundige Jur Bekooy van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).
'Normaal gesproken zie je de schilderingen alleen van beneden, maar nu kun je ze van zo dichtbij bekijken. Je kunt ze bijna aanraken, als je zou willen. Ik vind eigenlijk dat we de steiger gewoon moeten laten staan. Dit is zó uniek.'

Vier afbeeldingen

Het gaat in totaal om vier verschillende schilderingen. In de kerk zijn afbeeldingen van Christus, Catharina met het rad, Maria met haar kind en Sebastiaan te zien. Naar de laatstgenoemde heilige is de kerk in Bierum vernoemd.

Grotere scheuren dan gedacht

De schilderingen stammen uit ongeveer 1450. 'Toen ze die schilderingen en de muren aan gingen pakken, bleken de scheuren nog veel groter dan gedacht. Dus toen hebben ze uiteindelijk veel meer delen van de kerk aan moeten pakken', vertelt Bekooy.
Het gereedschap waarmee de kerk wordt hersteld. (Foto: SOGK)

Tandartsapparatuur

De restaurateurs werken met apparatuur dat lijkt op het gereedschap van een tandarts.
'We gebruiken een soort kalkmengsel, dat we aanbrengen op de scheuren, zodat het allemaal weer mooi dicht wordt', vertelt een van de medewerkers.
Met de afbeelding van Christus wordt heel voorzichtig omgesprongen. 'Ik ga hem niet midden in de ogen prikken. Je zoekt wel de goede plekjes op.'
In het najaar van 2019 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.