Delen vliegtuigwrak gevonden bij graafwerk op Airport Eelde

Tijdens graafwerkzaamheden voor de bouw van een zonnepark op Groningen Airport Eelde zijn wrakstukken van een vliegtuig gevonden. Het gaat om een Pander EC 60 die daar in 1931 neerstortte.

De vondst werd gedaan op het middenterrein van de luchthaven, tussen het platform en de taxibaan. Daar werd de grond onderzocht op achtergebleven munitie.

Motor en wielen gevonden

Er zijn meerdere onderdelen van het vliegtuig gevonden. Onder meer een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen leidden naar de resten van het type vliegtuig Pander.

Piloot Haijo Hindriks

Het vliegtuig behoorde volgens Groningen Airport Eelde toe aan piloot Haijo Hindriks, die op 9 juni 1931 op Groningen Airport Eelde neerstortte. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Het overlijdensbericht van de verongelukte piloot (Foto: Collectie H. Dekker)

Afbeelding

Wrak in hangar

Zijn vliegtuig, een Pander EC60 met de registratie PH-AEV, is vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Bij een inval in 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is de hangar vernietigd. De wrakdelen zijn in een bomkrater gestort.'

Het vliegtuigwrak in de hangar (Foto: Collectie H. Dekker)

Afbeelding

Unieke schenking

De onderdelen van de Pander zijn geschonken aan luchtvaart- en themapark Aviodrome in Lelystad. Raymond Oostergo, manager collectie- en vliegoperaties van het Aviodrome, is blij met de schenking.

'De komst van deze Pander EC 60 is een zeer welkome uitbreiding van onze collectie. Het verhaal achter dit unieke vliegtuig, gebouwd in 1929, maakt het een unieke schenking.'

Meer over dit onderwerp:
EELDE
Deel dit artikel:

Recent nieuws