Dreigbrieven en asbestdumpingen, maar bouw windpark gaat van start

Een kleine bouwkraan verrijst donderdagmiddag aan de Drentse Mondenweg op de Drents-Groningse provinciegrens. Het is het startsein voor de bouw van windpark Drentse Monden en Oostermoer.

In totaal moeten er 45 windmolens komen. Maar eerst moet de grote kraan nog worden gebouwd, vertelt woordvoerder Elzo Springer.

'Het is het begin van het begin. Er staat een hulpkraan, die bouwt eigenlijk de grote kraan. En die bouwt weer de windmolens.'

Dreigbrieven

Aan de bouw van het windpark ging een bewogen periode vooraf. Zo stuurden anonieme actvisten dreigbrieven aan bedrijven die meewerken aan de bouw van het windpark. In Delfzijl werd asbest gedumpt op een werkplaats van een bedrijf uit Nieuw-Buinen dat bij de aanleg van Windpark Drentse Monden betrokken is.

Ook blokkeerden de gemeenten Veendam en Oldambt het vervoer van windmolenonderdelen. Meerdere wethouders willen hiermee de overlast voor omwonenden beperken.

'Half juli eerste turbine klaar'

Volgens Springer duurt het nog wel even tot de turbines echt kunnen worden gebouwd.

'Ik hoor maandag of dinsdag wanneer de onderdelen aangevoerd kunnen worden. Maar half juli moet de eerste turbine wel gaan draaien.'

Lees ook:

- Tientallen bedrijven willen wel aan de slag voor windpark Drentse Monden

Meer over dit onderwerp:
windmolens NIEUW BUINEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws