Durfpoli gaat nu ook angst voor een prik behandelen

Ook kinderen die bang zijn voor de tandarts of voor een prikje bij de dokter, kunnen vanaf nu terecht bij de Groningse 'Durfpoli'. Tot voor kort konden alleen kinderen met niet-medische angsten er tercht, zoals hoogtevrees en angst voor spinnen.

De Durfpoli is een samenwerking tussen jeugdpsychiatrie-instelling Accare en de Rijksuniversiteit Groningen. Kinderen tussen 8 en 17 jaar oud kunnen er gratis terecht om in meestal drie sessies hun angsten te overwinnen.

Confrontatie met angst

'We kregen al vaak dit soort aanmeldingen, maar daar konden we niets mee', vertelt projectleider Rachel de Jong. 'We wilden ons eerst specialiseren in angsten voor dieren of situaties.' Nu besluit de Durfpoli alsnog medische fobieën te behandelen. De ethische commissie van het UMCG gaf de poli hier toestemming voor.

Kinderen die het behandeltraject doorlopen, gaan de confrontatie aan met hun angst. Met behulp van verpleegkundigen leren ze bijvoorbeeld dat het niet eng is een prik te krijgen.

Steeds moeilijkere opdrachten

'Het kan zijn dat we eerst de naald goed bekijken en daarna fruit een prikje geven. Dat gaat stapsgewijs naar steeds wat moeilijkere opdrachten', legt de Jong uit. Uiteindelijk krijgen de kinderen zelf een prik.

De Durfpoli behandelt alleen kinderen. De Jong raadt volwassenen met medische fobieën aan contact te zoeken met de huisarts. Die kan nadenken over een geschikte behandelmethode.

Lees ook:

- Het succes van de Durfpoli: 'Confrontatie is het toverwoord'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws