108 bedrijven willen meebouwen aan windpark Drentse Monden; 'Ik ga geen namen noemen'

Meer dan honderd bedrijven uit Groningen en Drenthe willen een graantje meepikken bij de bouw van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

De initiatiefnemers van het windpark stuurden in totaal 1800 ondernemers een belangstellingsformulier. Eerder deze maand bleken tientallen bedrijven zich gemeld te hebben. Nu de deadline is verstreken, staat de teller op 108.

Dreigbrief

Woordvoerder Elzo Springer wil niet zeggen welke bedrijven zich hebben gemeld. Volgens hem heeft dat niet zo zeer te maken met de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Meerdere aannemers trokken zich terug, nadat ze een dreigbrief hadden gekregen van anti-windmolenactivisten.

Lokale ondernemers

Springer: 'Daar willen we dit niet mee vergelijken. Wij hebben altijd gezegd dat lokale ondernemers moeten kunnen meeprofiteren van dit project. Dan moet je niet alleen denken aan technische bedrijven, maar ook aan beveiligers en hotels voor onderdak voor de bouwers. Daar zit van alles bij. Maar ik wil geen namen noemen, omdat de bedrijven onderling met elkaar concurreren.'

Voorkeursbedrijven

Komende weken worden alle inschrijvingen beoordeeld. Dat kan leiden tot een kennismakingsgesprek of de plaatsing op de lijst van voorkeursbedrijven.

'Wie wat gaan doen, is aan de hoofdaannemers. Daat staan wij buiten. Wij hebben ze alleen met elkaar in contact gebracht', besluit Springer.

Commotie over windpark De Drentse Monden/ Oostermoer
Het windpark in de kop van Drenthe zal bestaan uit totaal 45 turbines, elk met een 'tiphoogte' (maximale wiekhoogte) van 210 meter. Veel omwonenden zijn bang voor de aantasting van hun woongenot. Dat geldt ook voor regionale bestuurders. Tot aan de Raad van State hebben zij geprobeerd de bouw van het windpark tegen te houden, maar dat is niet gelukt.

Aonieme activisten leggen zich daar niet bij neer. Met dreigbrieven en andere illegale acties proberen zij de bouw van het windpark te dwarbomen. Hun acties hebben niet aleen de aandacht van politie en justitie, maar ook van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding getrokken.

Update 12:23 uur. Dit artikel is bijgewerkt met quotes van Elzo Springer en een infokader.

Lees ook:

- Windpark wil regionale bedrijven koppelen aan hoofdaannemers
- Windpark Drentse Monden Oostermoer haalt oude tegenstelling 'boer versus arbeider' naar boven
- Dreigbrieven en asbestdumpingen, maar bouw windpark gaat van start

-

Alles over windmolens

Meer over dit onderwerp:
windmolens OOSTERMOER
Deel dit artikel:

Recent nieuws