De nieuwe kerkklok van Sellingen wordt op straat gemaakt

De klokkenmakers van Sellingen staan voor een bijzondere uitdaging. Zij gaan de smeltoven en de nieuwe klok van de Hervormde Kerk op straat maken.

'Mensen in het dorp kunnen dit meemaken. Het brengt betrokkenheid van het dorp en de omgeving met zich mee', zegt kerkrentmeester Engel Kupers. 'Het is een unieke gebeurtenis om te zien. Dat maak je nooit weer mee.'

Nadat Duitsers de kerkklok in de Tweede Wereldoorlog meenamen, kwam er na de oorlog een nieuw exemplaar op grote hoogte hangen.

Afbeelding

Scheuren

Maar de 150 kilo wegende klok is ruim zeventig jaar later aan vervanging toe. 'Er zitten scheuren en vormfouten in', vertelt kerkrentmeester Engel Kupers.

'We hopen dat hij het de laatste dagen nog volhoudt. We beperken het luiden wel een beetje. Stel je voor als hij verder scheurt. Het advies is om het helemaal niet meer te doen, maar dat is voor het dorp vervelend.'

Volgende week vrijdag komt de klok naar beneden. Waarschijnlijk wordt een museum de eindbestemming.

Klokkengieten
Vrijdag 28 juni wordt om 9.00 uur een begin gemaakt met het bouwen van de oven, waarin 's avonds de nieuwe klok wordt gegoten. Deze wordt een dag later getest en opgehangen in de toren.

Zondagochtend om 9.30 uur wordt de klok met een openluchtdienst in gebruik genomen.

Meer over dit onderwerp:
SELLINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws