Zaak No Surrender-baas Henk Kuipers vertraagd: de advocaat is ziek

De rechtbank van Groningen heeft besloten de zaak tegen voormalig No Surrender-leider Henk Kuipers uit te stellen. Zijn advocaat Roy van der Wal zit ziek in Thailand met 'een daar heersend virus'.

Dat laat Kuipers' andere advocaat Umut Ural maandag weten. Het is nog niet bekend wanneer Van der Wal terug kan zijn in Nederland.

Kuipers heeft gezegd te willen verklaren over de feiten waar hij van verdacht wordt. Hij wil dit alleen doen als zijn advocaat erbij is.

Geen mediaverbod meer

Het mediaverbod dat Kuipers eerder kreeg opgelegd, is ook opgeheven. Hij zal desondanks nog steeds geen contact zoeken met de media, omdat hij daar geen heil in ziet. Advocaat Ural vond het scheef dat het Openbaar Ministerie wel veel aandacht besteedde aan de zaak, terwijl 'de verdediging monddood gemaakt wordt'.

Het mediaverbod was Kuipers opgelegd als één van de voorwaarden waaronder hij vrij was gekomen. Sinds afgelopen februari is Kuipers op vrije voeten. Die voorlopige schorsing duurde tot maandag en is nu een week verlengd. Kuipers mocht geen pers te woord staan omdat hij op die manier getuigen of andere betrokkenen mogelijk kon beïnvloeden. Nu het onderzoek is afgerond, is dat niet meer aan de orde.

Criminele organisatie

Kuipers wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie, afpersing, mishandeling, diefstal met geweld, drugsbezit en drugshandel. Hiervoor moet hij de komende weken met twee medeverdachten terechtstaan.

De mishandelingen en diefstallen gaan om ex-leden van de motorclub die met zogenaamde bad standing uit No Surrender gezet zijn. De motorclub staat erom bekend dit niet bepaald zachtzinnig te doen. Een dergelijke bad standing, een oneervol ontslag als clublid, was ook te zien in de tv-serie Captain Henk die omroep PowNed maakte over de No Surrenderbaas.

Op vrije voeten

De zaak van Kuipers is nu aangehouden tot 25 juni. Die periode mag hij in vrijheid doorbrengen, want aan zijn voorlopige hechtenis kwam maandag een einde. Advocaat Ural betwijfelt ten zeerste of Kuipers' advocaat dan voldoende hersteld is om de verdediging op zich te nemen.

Kuipers reageert teleurgesteld op de aanhouding. Hij wil naar eigen zeggen graag in de openbaarheid zijn verhaal doen, wat eerder niet kon vanwege het mediaverbod. 'Mij en mijn gezin is veel leed aangedaan', zegt Kuipers in de rechtszaal. 'Ik ben weggezet als een megamisdadiger. Er rust een enorme druk op mijn privéleven.'

Of zaken tegen de medeverdachten van Kuipers wel doorgaan, besluit de rechtbank morgen. De zaak tegen verdachte Fred W. wordt vanwege gezondheidsredenen sowieso aangehouden. Of de zaak tegen medeverdachte Theo ten V. wel doorgaat, is dan de vraag.

Lees ook:

- Zaak tegen No Surrender-baas mogelijk uitgesteld
Top No Surrender staat terecht in Groningen: 'Er ligt slechts één aangifte'

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws