Wiebes: 'Gaswinning kan naar 12,8 miljard kuub' (update)

Minister Eric Wiebes onderzoekt hoe de gaswinning versneld omlaag kan
Minister Eric Wiebes onderzoekt hoe de gaswinning versneld omlaag kan © ANP
De gaswinning in Groningen kan volgend jaar naar 12,8 miljard kuub gas. Minister Wiebes denkt dat dat kan zonder verregaande gevolgen. Mogelijk kan hij zelfs naar 12 miljard kuub, maar dat brengt risico's met zich mee.
Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
In een van de scenario's om de gaskraan versneld dicht te kunnen draaien, moeten industriële grootverbruikers worden afgesloten, waarschuwt Wiebes in de brief. 'Dat leidt onder andere tot bedrijfssluitingen, grote werkloosheid en risico's voor elektriciteits- en voedselvoorziening.' Maar in een aanvulling zegt het ministerie dat dit scenario niet verder wordt uitgewerkt.

De weg naar 12 miljard

Volgens de huidige plannen van de minister wordt volgend jaar bijna 16 miljard kuub gas gewonnen. Maar onder meer het Staatstoezicht op de Mijnen, inwoners en politiek hameren er al langer op om zo snel mogelijk naar 12 miljard kuub gas te gaan. Volgens toezichthouder SodM is dat een 'veilig niveau'.

Stikstof

Wiebes schrijft dat de Gasunie op basis van eerdere ervaringen mogelijkheden ziet om de inzet van stikstof tot een maximum op te voeren. Daarmee kan de gaskraan dicht worden gedraaid tot 12,8 miljard kuub. De gasopslag in Norg zou dan ook worden gevuld met aangelengd hoogcalorisch gas en hetzelfde geldt voor gasleveringen aan Duitsland.

Laatste zetje

Om het laatste zetje naar 12 miljard te bereiken, onderzoekt de minister of het mogelijk is om de gasopslag bij Norg niet geheel te vullen. Deze locatie wordt gebruikt als buffer.
Maar deze maatregel is volgens de minister niet zonder risico's. 'Dit kan betekenen dat op koude dagen pieken in de vraag naar laagcalorisch gas (Groningengas, red.) niet kunnen worden opgevangen', laat Wiebes weten.

Welke risico's?

Door al deze plannen is het mogelijk dat er schommelingen ontstaan in de gasproductie uit het Groningenveld. Wiebes vraagt het SodM te onderzoeken wat voor risico's dit met zich meebrengt en wat dit betekent voor de aardbevingen in onze provincie. 

Dure maatregelen

Aan het verder verlagen van de gaswinning hangt ook een prijskaartje. Volgens het ministerie van EZK gaat het om honderden miljoenen euro's. Daarnaast kost het geld om deze plannen uit te voeren. De komende tijd gaat Wiebes in gesprek met Shell en ExxonMobil, de aandeelhouders van het mijnbouwbedrijf NAM.

Plannen nieuw gasjaar

Binnenkort verschijnen de gasplannen van Wiebes voor volgend gasjaar, dat loopt van oktober 2019 tot oktober 2020. Het concept-ontwerpbesluit zou deze week ter inzage worden gelegd. De maatregelen die de minister nu heeft aangekondigd, staan daar nog niet in. Zodra er meer zekerheid is, past hij zijn plannen aan.
De update bestaat uit het rechtzetten van een misverstand dat is ontstaan omdat de eerste versie van het persbericht van het ministerie suggereert dat het scenario van de bedrijfsafsluitingen ook daadwerkelijk zou worden uitgevoerd.